Usvojen zakon o zabrani pušenja u zatvorenim javnim objektima u Federaciji BiH

Preporučujemo

Prijedlog zakona o zabrani pušenja u zatvorenim objektima u Federaciji BiH usvojen je danas na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH.

Izglasan je sa 40 glasova “za”, sedam suzdržanih i bez ijednog glasa protiv. Usvojeno je i devet amandmana, s tim da će oni morati ponovo u Predstavnički dom Parlamenta FBiH na usaglašavanje.

Amandmanom koji je predložio hrvatski klub delegata u Domu naroda Zakon će početi da se primjenjuje za godinu dana od dana objave u službenom listu, prenose federalni mediji.

Inače, prema Prijedlogu zakona vlasnici ugostiteljskih objekata i svi kojih se zakon direktno dotiče imaće rok od 24 mjeseca da stvore uslove za provođenje zakona i u tom periodu neće biti kažnjavanja.

Zakon podrazumijeva i zabranu konzumacije duvana u privatnim vozilima u kojima se nalaze maloljetne osobe, “dok je izuzetak konzumiranje duvana za žvakanje i duvana za šmrkanje”.

Protiv zakona su najviše bili ugostitelji, koji su isticali da će se ovakav zakon negativno odraziti na njihovo poslovanje.

Ovaj prijedlog zakona odnosi se na duvan, duvanske i ostale proizvode (nargile, vodene lule…) za pušenje, uključujući elektronske cigarete, bezdimne duhanske proizvode i biljne proizvode za pušenje.

Kako je navedeno u prijedlogu, vlasnici ugostiteljskih objekata biće dužni da na vidnim mjestima istaknu znak “zabranjeno pušenje”, a u objektu ne smiju biti istaknute pepeljare i druge posude za odlaganje pepela.

Vlasnik objekta će biti dužan da one koji ne budu poštovali ovaj zakon opomene, uskrati mu uslugu ili zatraži da osoba napusti prostor. U protivnom, vlasnik je dužan da pozove policiju.

Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio je i Prijedlog zakona o vanrednom usklađivanju penzija, zbog kojeg su danas protestovali penzioneri koji se nisu penzionisali prema ovim uslovima.

(RTV GD/Nezavisne)

Najnovije

spot_img