Usvojen amandman zastupnika u Skupštini TK-a Senada Alića i Suvade Džuzdanović: Građevinske dozvole će moguće biti izdavati na osnovu posjedovnog lista

Preporučujemo

Zastupnici u Skupštini TK-a Senad Alić i Suvada Džuzdanović na današnjoj sjednici su uložili amandman na prijedlog Zakona o prostornom uređenju i građenu TK-a, koji je usvojen.

Predloženim amandmanom u članu 114. Zakona dodaje se novi stav kojim se za katastarske općine za koje nadležni zemljišnoknjižni ured nije uspostavio zemljišne knjige, kao dokaz prava građenja može smatrati i posjedovni list sa upisanim posjedom u korist investitora na nekretnini na kojoj se gradi objekat, historijat upisa parcele izdat od ureda koji je ranije vodio zemljišnoknjižnu evidenciju, ugovori, presude, odluke nadležnih organa i drugi dokazi.

Podsjećamo, od 2018. godine Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove Banja Luka – područne jedinice Zvornik i Ugljevik, odbijaju izdavati zemljišnoknjižne izvadke na nekretnine koje se nalaze na teritoriji Federacije BiH iz razloga mjesne i stvarne nadležnosti.

Zemljišnoknjižni ured Općinskog suda u Kalesiji nadležan je za vođenje zemljišnoknjižne evidencije za područja općina Sapna i Teočak, međutim do danas ovaj Sud nije preuzeo zemljišnoknjižnu dokumentaciju za nekretnine na području Sapne i Teočaka od područnih jedinica Zvornik i Ugljevik, niti je uspostavio nove zemljišne knjige.

Sve to je uzrok problema sa kojima su se susretali građani ovih općina jer su općinski organi uprave onemogućeni da, između ostalog, izdaju građevinske dozvole.

Najnovije

spot_img