Promovirane 10. klasa oficira i 12. klasa podoficira Oružanih snaga BiH

Preporučujemo

U kasarni Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) ‘Rajlovac’ u Sarajevu je danas promovirana 10. klasa oficira i 12. klasa podoficira OS, čime je ujedno ozvaničen i njihov prijem u aktivnu profesionalnu vojnu službu (PVS).

Nakon uspješno završene osnovne oficirske i podoficirske obuke, zakletvu je na prigodnoj svečanosti položilo 66 kandidata (49 mladića i 17 djevojaka) u sklopu 10 klasa oficira, koji su u PVS primljeni u činu potporučnika, te 76 kandidata (68 mladića i osam djevojaka) u sklopu 12 klase podoficira, koji su PVS-u pristupili u činu vodnika.

U prisustvu dužnosnika Ministarstva odbrane BiH i OSBiH, predstavnika NATO štaba u Sarajevu, EUFOR-a i vojnodiplomatskog kora, te rodbine i prijatelja mladih lidera OSBiH, sudionike ceremonije je pozdravio i čestitao u povodu promocije načelnik Zajedničkog štaba OSBiH generalpukovnik Senad Mašović, pocrtavajući značaj. zanavljanja i podmlađivanja oficirskog i podoficirskog kadra OSBiH.

– Današnja dodjela diplome je kruna jednog mukotrpnog rada i zalaganja, ali i imperativ da budućim obavezama pristupate krajnje profesionalno, odgovorno i savjesno – kazao je general Mašović, istaknuvši kako je omogućilo mladima da pristupe OS i u funkciji suzbijanja trenda odliva mladih kadrova iz BiH.

Podsjetio je, istovremeno, kako je obuka mladih oficira i podoficira OSBiH po sadržaju i metodi u potpunosti usaglašena s visokim standardima edukacije i obuke zemalja članica NATO-saveza, usmjerena na podizanje stepena interoperabilnosti koji je prioritetan za nastavak integracijskih procesa BiH.

Sudionicima svečanosti obratio se i zamjenik ministra odbrane BiH Slaven Galić, podsjećajući na dva glavna pravca razvoja OSBiH – tranziciju vlasti, odnosno održavanje postojećih i usavršavanje i unapređenje sposobnosti i kapaciteta.

– Jedan od mnoštva izazova s ​​kojima se OS susreću jest zanavljanje svog sustava… Vlastiti sustav selekcije i obuke se pokazao učinkovitijim načinom brzog zanavljanja ključnog kadra – rekao je Galić, naglašavajući značaj usavršavanja ljudskih potencijala, stvorenih u vlastitoj državi, vlastitim resursima.

Dodao je kako je na taj način data mogućnost najboljim i najspremnijim vojnicima da napreduju u vlastitom profesionalnom razvoju, te da budu najbolji promotori vojnog poziva. Pripadnike 10. klase oficira i 12. klase podoficira OSBiH, kao i ostale sudionike ceremonije, pozdravio je i komandant Centra za profesionalni razvoj pukovnik Šaban Kadrić, navodeći kako je ova svečanost pokazatelj uspješno izvršene misije tog centra, te podsjećajući na dosadašnje aktivnosti na planu obuke. i edukacije u sklopu OSBiH.

Istovremeno je ukazao na značaj misije koju preuzimaju kandidati spomenutih klasa, odnosno oficiri i podoficiri OSBiH.

– Od danas postajete vođe u OS, s velikim iskorakom u vašoj vojnoj karijeri, preuzimate odgovornost i usvojene standarde kao i stečena znanja koja su garant za vaš budući rad – kazao je pukovnik Kadrić, upućujući mu čestitke kao jedan od najboljih klasa.

Ceremonija u povodu prijema 10. klase oficira i 12. klase podoficira u profesionalnu vojnu službu OSBiH bila je i prilika da se obilježi završetak obuke, te pristupi potpisivanju prvih ugovora o profesionalnoj vojnoj službi, kao i za uručenje činova i certifikata.

Najuspješnijim polaznicima spomenutih klasa OSBiH proglašeni su – potporučnik Dževad Orman i vodnik Radovan Mičić, kojima su tom prilikom uručene pohvale i upućene čestitke.

Svečanost u kasarni Rajlovac počela je intoniranjem državne himne Bosne i Hercegovine, čemu je prethodilo svečano postrojavanje i smotra pripadnika 10. klase oficira i 12. klase podoficira OSBiH.

Najnovije

spot_img