Umro poznati fizičar Stephen Hawking

Preporučujemo

Kako javljaju svjetski mediji, poznati britanski fizičar Stephen Hawking umro je rano jutros u svom domu u Cambridgeu. Imao je 76 godina.

“Duboko smo žalosni jer je naš voljeni otac umro. Bio je veliki naučnik i izuzetan čovjek čiji će rad i nasljedstvo živjeti godinama”, stoji u obavijesti koju su objavila njegova djeca.

Poznat je po doprinosima na poljima kosmologije i kvantne gravitacije, a svoj naučni rad naročito je posvetio u polju istraživanja crnih rupa te djelima u kojima iznosi svoje teorije o svemiru.

Stephen Hawking rođen je u Oxfordu 1942. godine, završio je studij fizike na Univerzitetu Oxford, a doktorsku disertaciju iz kozmologije odbranio na Univerzitetu Cambridge.

Od 1974. postao je član Kraljevskog društva iz Londona, jednog od najstarijih naučnih udruženja na svijetu, a potom profesor matematike i fizike na Lucasovoj katedri Univerziteta Cambridge, gdje su nekad predavali velikani poput Isaaca Newtona i Paula Diraca.

Kada je imao 22 godine dijagnosticiran mu je rijetki oblik bolesti motornih neurona, zbog čega mu je predviđano još samo nekoliko godina života. Bolest ga je vezala za invalidska kolica i uglavnom nije mogao da govori bez sintetizatora glasa.

Njegov doprinos nauci ostat će trajna uspomena i podsjećanje na moć ljudskog uma i snagu volje u borbi kroz život , bez obzira na bolest i sve druge prepreke.

Najnovije

spot_img