Ukinuta presuda specijalcima osuđenim na 42 godine zatvora!

Preporučujemo

Vrhovni sud RS-a poništio je presudu Okružnog suda Banja Luka kojom su bivši specijalaci MUP-a RS-a Vladan Malić (32), Goran Paraš (27) i Aleksandar Popović (29), te suvlasnika autokuće “Kvatro” Oleg Banda (30), prvostepeno osuđeni na ukupno 42 godine zatvora. Predmet je time vraćen na ponovno suđenje, piše Faktor

Rješenjem ovog suda uvažene su žalbe optuženih Vladana Malića, Gorana Paraša, Aleksandra Popovića i Olega Bande, ukinuta presuda Okružnog suda u Banjoj Luci, Posebno odjeljenje za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala i predmet vraćen tom sudu na ponovno suđenje – potvrđeno je Faktoru u ovom sudu.

Advokati optuženih su na posljednjem ročištu pred vijećem ovog suda zatražili i da im se pravosnažno izreknu oslobađajuće presude, što, kao što se vidi iz presude, nije uvaženo.

Također, advokati su tada iznoseći žalbu “sugerisali” Sudskom vijeću Vrhovnog suda RS i druge dvije mogućnosti – da se odbije optužba, ili da se, ukoliko se ipak proglase krivima, smanje ranije izrečene kazne.

Članovi ove grupe su u maju prošle godine proglašeni krivima za filmsku pljačku 617.000 KM iz UniCredit banke na autoputu Banja Luka – Bosanska Gradiška u septembru 2015. godine. Prema odluci Okružnog suda u Banjoj Luci, Malić, Paraš i Popović su dobili po 11 godina, a Banda je osuđen na ukupno devet godina robije.

Advokatica Jasminka Jovišević, branilac Malića, Paraša i Bande je prilikom iznosenja žalbe cijenila da je prvostepeni sud “bezuspješno pokušao da napravi krivično djelo”, tvrdeći da nije bilo ni bića krivičnog djela niti dokaza.

Ona je tom prilikom detaljno analizirala sve povrede za koje smatra da su učinjene prema njenim klijentima.

Govorila je i da do danas “nema pravog i kvalitetnog dokaza o tome čiji je novac ukraden”, te da nije sporno da je on krenuo iz UniCredit banke, ali da se postavlja pitanje ko je oštećena strana.

Problematizirala je pitanje nadležnosti, smatrajući da je ovo krivično djelo iz nadležnosti pravosuđa na bh. nivou, jer je novac krenuo preko granice, ka Hrvatskoj.

Jovišević je osporavala i izjave svjedoka, koji se tokom procesa pojavljuju u svojstvu osumnjičenih, ali i materijalne dokaze. Podsjetila je i da su tražili izuzeće Sudskog vijeća za koje je ocijenila da su imali “različite aršine” u pogledu (ne)prihvatanja sporazuma o priznanju krivice za sve aktere ovog razbojništva.

Advokatica Aleksandra Metlić, koja zastupa Popovića, kazala je da protiv njega nije bilo nijednog materijalnog dokaza, te također tada zatražila da se on oslobodi.

– Ako ipak smatrate da je on učestvovao u djelu, da se vodi računa o kazni i da li je pravična. Prema mišljenju odbrane, njegova kazna je bila odmazda– dodala je Metlić.

Tužiteljica Živana Bajić je cijenila da su žalbe neosnovane i predlagala da se potvrdi presuda Okružnog suda Banja Luka, piše Faktor.

Najnovije

spot_img