Objavljen tender za predpripremne radnje izgradnje Bloka 7 TE Tuzla

Preporučujemo

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas je prilikom predstavljanja rezultata rada Ministarstva u 2017. i planova za ovu godinu ovoreći o energetskom sektoru istaknuo da je na nivou Federacije u ovoj oblasti usvojeno nekoliko novih zakonskih rješenja, javlja RTV Slon.

„Prvi put je Federacija dobila okvirnu energetsku strategiju koja je temelj ili osnova za donošenje nekih drugih bitnih dokumenata u eneregetskom sektoru, a i preduslov da bi se usvojila okvirna državna strategija, koja nažalost još nije usvojena“, izjavio je Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH.

Kada je riječ o investicionim aktivnostima u izgradnju energetskih postrojenja u FBiH, Džindić je izdvojio Blok 7 TE Tuzla gdje se čeka saglasnost Ministarstva finansija za subsuverenu garanciju.

„Prije par dana sam informisan da je objavljen tender za predpripremne radnje u vrijednosti cirka 18 miliona maraka. Dakle to su one radnje koje se moraju pripremiti da bi projekat mogao krenuti sa izvođenjem“, saopštio je Džindić.

U finalnoj fazi pregovora za obezbjeđivanje finansiranja je je i Blok Banovići, kako je javio RTV Slon.

„Obzirom da kineska banka podržava sa 85%, onih razliku od 15% je obaveza RMU Banovići da do kraja sprovede proceduru i iznađe ta sredstva i učestvuje i participira u ukupnom finanisrnaju tog bloka“, kazao je Džindić.

Klada je riječ o sektoru rudarstva, istaknuto je da je u rudnicima povećana proizvodnja i da su smanjeni gubici. U periodu od 2015. do 2017. godine povećana proizvodnja za 1,1 milion tona, smanjeni gubici, a prihodi povećani za 55 miliona KM. Džindić je naveo da je van sistema Elektroprivrede BiH prodato 600.000 tona uglja, te da je prošla godina završena investiranjem govoto 40 miliona KM.

Govoreći o planovima za 2018., istaknuo je da će resorno ministarstvo nastaviti raditi kao i dosad s posebnim akcentom na zbrinjavanju socijalno-ugroženih radnika. Naveo je da su za ovu godinu dva miliona maraka namijenjena za uvezivanje radnog staža.

Najnovije