UKC Tuzla: Nastavljen trend negativnih testova, ove sedmice više oporavljenih nego zaraženih

Preporučujemo

U Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog klničkog centra (UKC) Tuzla u posljednja 24 sata na koronavirus testirano je 89 uzoraka, a niti jedan od njih nije pozitivan, saopćila je danas ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

Od 27. marta na UKC-u Tuzla urađeno je ukupno 1.786 testova na virus SARS-CoV-2, a pozitivno je bilo 84, a aktivnih slučajeva u TK trenutno je 71, s obzirom na to da se 11 pacijenata oporavilo, jedan je prebačen u drugi kanton na liječenje, a jedna 73-godišnja žena je preminula.

– Kada su u pitanju oboljeli od bolesti COVID-19, 13 ih je smješteno na UKC-u, na Medicinskom institutu Bayer su dvije osobe, jedna je u brčanskoj bolnici. U kućnoj izolaciji je 55 osoba pozitivnih na koronavirus – kaže ministrica Čolić.

U posljednjih deset dana u Tuzlanskom kantonu broj pozitivnih na koronavirus je 16, a oporavljenih je 11. Ako gledamo samo ovu sedmicu, samo jedna osoba testirana je kao pozitivna na SARS-CoV-2, dok su se četiri pacijenta oporavila.

– Sve hospitalizirane osobe su u stabilnom stanju, niko od pacijenata nije na respiratoru, a ukoliko ima promjena zdravstvenog stanja, one su nabolje – rekla je ministrica Čolić.

Kada je u pitanju raspored pacijenata po klasterima, klaster MIB-a sada broji 34 pacijenata, klaster Srebrenik 16, klaster Klinike za ORL UKC-a Tuzla 10, klaster Sapna osam, klaster Tuzla dvije, dok klaster Banovići ima jednu osobu. Još jedna pozitivna osoba u TK nije vezana niti za jedan klaster. Ugašeni su klasteri u Lukavcu i Gračanici.

Na području Tuzlanskog kantona 1.620 osoba još je pod mjerama kućne izolacije.

(RTV GD/Faktor)

Najnovije

spot_img