Uhapšen general Armije RBiH Atif Dudaković

Preporučujemo

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su rano jutros u Bihaću Atifa Dudakovića, nekadašnjeg komandanta Petog korpusa Armije RBiH, zbog sumnje u počinjenje ratnih zločina, prenijele su agencije.

Kako se navodi, uz Dudakovića, uhapšeno je još nekoliko osoba koja se terete za zločine, a među njima i Ibrahim Nadarević, nekadašnji federalni ministar za boračka pitanja. Svi oni uhapšeni su po nalogu Tužilaštva BiH.

Akcija SIPA-e traje od ranih jutarnjih sati, na nekoliko lokacija.

Dudaković je bio komandant odbrane Bihaća i oslobodilačke operacije ”Sana 95”, tokom koje je za četiri dana Peti korpus oslobodio okupirane teritorije i ušao u dubinu Republike Srpske na oko 120 kilometara. Istovremeno je ratovao s Vojskom Srpske Krajine, Vojskom Republike Srpske, Vojskom Jugoslavije i zloglasnim “Crvenim beretkama” Milorada Ulemeka Legije i tzv. Narodnom odbranom Fikreta Abdića.

Dudaković je ranije u više navrata, odgovarajući na spekulacije o pripremanju optužnice protiv njega, isticao kako on nije ratni zločinac, te da je časno branio svoju zemlju i narod.

(RTV Glas Drine/FAKTOR)

Najnovije

spot_img