Udruženje mladih Općine Sapna “Korak” uputilo čestitku povodom Međunarodnog dana volontera

Preporučujemo

Opća skupština UN-a, 17. decembra 1985. godine, proglasila je Međunarodni dan volontera. Od tada se 5. decembar obilježava kao međunarodni dan dobrovoljnog rada za društveni napredak s ciljem da učini, sve aktivnosti volontera, vidljivima na lokalnoj, državnoj i međudržavnoj razini.

U Bosni i Hercegovini postoji mnogo mladih volontera. Osoba, koje uz sve svoje privatne obaveze, izdvajaju vrijeme, kako bi radili na određenim projektima i programima, pomagali drugima, a sve u cilju „nekog boljeg sutra”. Postotak je svakako mali u odnosu na broj mladih koji ovdje žive, ali nije zanemariv. Može i mora biti puno veći.

Svjesni smo teškoće situacije u kojoj se društvo nalazi. Često puta, kao mlada osoba, izgubimo se i ne znamo kako dalje, kojim putem želimo krenuti. Da li je to odlazak iz ove države?! Napuštanje rodne grude i odlazak u neki „bolji i uređeniji svijet”. Za neke, to jest rješenje! Ne osuđujem ih, naprotiv. Siguran sam da mnogi, sagrčemu želucu prelaze granice Bosne i Hercegovine.

Davanjem svog slobodnog vremena, znanja i iskustva, entuzijazma i energije drugome, doprinosimo razvoju zajednice i društva u cjelini. Volontiranje osnažuje pojedince, izgrađuje osjećaj solidarnosti, potiče na sudjelovanje, štiti ranjive skupine od ekonomske, društvene i političke marginalizacije, zbližava i povezuje.

Možemo stvoriti društvo aktivnih građana koji se međusobno potpomažu, te stvoriti osjećaj društvene pripadnosti. Hoćemo li?! Odgovor je u nama, mladim ljudima, koji moramo biti pokretači promjena u Bosni i Hercegovini. Kako kaže izreka Mahatme Gandhija „ Budi promjena koju želiš vidjeti u svijetu.“

Želim čestitati Međunarodni dan volontera svim mladim volonterima u Bosni i Hercegovini. Hvala vam što djelujete zbog svih nas, što želite mijenjati sebe i okolinu u kojoj živite. Ne odustajte!

Želim čestitati ovaj dan i svima onima koji će tek postati volonteri, onima koji se do sada nisu društveno angažovali.

Pozvati ih da se pokrenu, stvore viziju, uključe u razne organizacije i da zajedno mijenjamo situaciju u kojoj se nalazimo. Budimo promjena, koju želimo vidjeti, stoji u čestitci predsjednika Udruženja mladih općine Sapna „KORAK“ Dine Hasanovića.

Najnovije

spot_img