U Tuzli zatvoren vrtić jer je dijete zaraženo koronavirusom

Preporučujemo

Vrtić koji se nalazi u tuzlanskom naselju Stupine privremeno je zatvoren jer je kod jednog djeteta potvrđena zaraza koronavirusom.

Kako su naveli iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, djeca koja su se nalazila u ovom vrtiću, skupa sa zaposlenicima će biti testirani na koronavirus. Svi oni se trenutno nalaze u kućnoj izolaciji.

Prema informacijama do kojih je došao Klix.ba, zaraženo dijete se vodi u klasteru Tuzla koji je povezan sa Živinicama i Tešnjom. Ovaj pozitivni slučaj ranije tokom dana je zaveden u statistiku zaraženih osoba.

Prema dosad utvrđenim epidemiološkim podacima, jedna od prvozaraženih osoba iz Tuzle, a koja pripada ovom klasteru u proteklom periodu bila je u kontaktu sa osobom kod koje je potvrđena infekcija, a boravila je za vrijeme Bajrama u Tešnju. U tuzlanskom klasteru trenuto je aktivno pet slučajeva, a među njima je i ljekar iz Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju.

Kako dani prolaze sve više se usložnjava epidemiološka slika u Tuzlanskom kantonu. Ranije danas je potvrđeno deset novih slučajeva u Tuzli, Živinicama, Lukavcu i Srebreniku.

Najveći broj zaraženih u jednom danu u Tuzlanskom kantonu zabilježen je jučer kada je SARS-CoV-2 potvrđen kod 17 osoba. Trenutno su u ovom kantonu aktiva 54 slučaja, a od početka epidemije 27. marta do danas taj broj iznosi 140. Ovaj kanton ranije je zabilježio i tri smrtna slučaja. S današnjim podacima aktivno je šest klastera.

(RTV GLAS DRINE/KLIX)

Najnovije

spot_img