Danas će biti raspisan Javni poziv za pomoć nerazvijenim općinama u TK: Osigurano milion KM

Preporučujemo

Teočak, Čelić i Sapna su izrazito nerazvijene lokalne zajednice u Tuzlanskom kantonu.

Kladanj je nerazvijena općina, a Doboj Istok je nedovoljno razvijena lokalna zajednica. U te tri kategorije se svrstava ovih pet općina, koje vrlo često zovemo rubne. Nacrtom Zakona o podršci nedovoljno razvijenim, nerazvijenim i izrazito nerazvijenim jedinicama lokalne samouprave, upravo su obuhvaćene ove općine. Kategorizacija nerazvijenih općina izvršena je na osnovu podataka Federalnog zavoda za programiranje razvoja.

“Ove godine prije nego što se usvoji ovaj Zakon mi radimo po zakonu o izvršenju Budžeta gdje je planirano milion KM za pomoć nerazvijenim općinama na području TK i ta sredstva ne mogu se koristiti za isplatu plaća. Već danas će biti raspisan Javni poziv po kojim će jedinice lokalne samouprave koje ispunjavaju uslove moći aplicirati sa projektima, a  Vlada će utvrditi iznose za pomoć svakoj od lokalnih zajednica” – kazao je Suad Mustajbašić, ministar finansija TK.

Javni poziv ostaje otvoren deset dana od dana objavljivanja, a uslovi koje jedinice lokalne samouprave moraju ispunjavati su sljedeće:

“Uslovi koji su definisani jesu broj stanovnika do 12,5 hiljada, površina 350 kvadratnih km, broj naseljenih mjesta do 50 i indeks razvijenosti niži od 1,0” – istakao je Mustajbašić.

(RTV GLAS DRINE/RTV SLON)

Najnovije

spot_img