U Tuzli se traži rješenje za nove karantine

Preporučujemo

U Tuzlanskom kantonu je do sada testirano 1.621 osoba, a u protekla 24 sata testirano je 77 osoba od kojih je jedna pozitivna osoba na koronavirus. Trenutno je 77 osoba pozitivno na koronavirus.

U proteklih nekoliko dana u karantin u Tuzlu je stiglo oko 70 osoba, a većina ih je smještena u Hotel Tehnograd.

– Uglavnom dolaze svi iz zemalja zapadne Evrope, a razlozi su različiti. Neki su ostali bez posla, a neki dolaze zbog drugih obaveza. Odmah po dolasku na granicu oni budu smješteni u izolacioni centar gdje ih pregledaju zdravstveni radnici. Te inforamcije budu poslane prema Federalnom ministarstvu zdravstva koje donosi rješenje o karantinu. Takva informacija se prosljeđuje prema kntonalnim štabovima civilne zaštite koji organiziraju snage MUP-a u smislu pratnje za osobe koje trebaju doći u TK i biti smještene u karantin – pojasnila je ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona Dajana Čolić.

Prilikom dolaska ovih osoba u TK dočekuje ih ekipa Zavoda za javno zdravstvo koja još jednom obavi osnovni zdravstveni pregled i epidemiološku anketu.

– Mi popunjavamo kapacitete i ono što je osnovni princip karantina je „jedna soba i jedno kupatilo“.  S obzirom da se radi o dolasku privatnim automobilima, a dolazi ih troje ili četvero vodimo se principom, da ako je jedno zaraženo i drugi su, jer su s tom osobom bili u kontaktu. Međutim, prema ovom principu, jako teško će biti naći kapacitete za smještaj osoba. Ali to je pitanje sada kojim se bavi Kantonalni štab Civilne zaštite – rekla je ministrica Čolić.

Trenutno u Tuzlanskom kantonu u izolaciji je oko 1.680 osoba.

(RTV GLAS DRINE/RTV SLON)

Najnovije

spot_img