U Tuzlanskom kantonu počinju aktivnosti obilježavanja Dana Armije Republike BiH

Preporučujemo

Tuzlanski kanton počinje sa aktivnostima obilježavanja Dana formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine. Manifestacija ove godine nosi naziv „Bosanska armija najboljih sinova“. 

Obilježavajući ovaj datum prisjećamo se da je agresor tih 90-tih godina imao namjeru da Bosna i Hercegovina, država sa hiljadugodišnjim kontinuitetom postojanja, nestane. Da nestane jedan narod… Dan kada je formirana Armija Republike Bosne i Hercegovine, 15. april 1992. godine, donio je građanima Bosne i Hercegovine, koji su već prošli torturu, progone i najstrašnije zločine, nadu u bolje sutra, navedeno je u saopćenju iz Odjeljenje za informisanje  Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa TK. 

Imajući u vidu značaj ovog datuma, Skupština i Vlada TK podržali su aktivnosti obilježavanja, a ministrica za boračka pitanja TK Senada Dizdarević ističe da je zbog mladih izuzetno značajno da znaju da su se u redovima Armije BiH našli goloruki vojnici bez adekvatnih sredstava za odbranu, na početku čak i bez uniformi.

– Borci ARBiH sačuvali su i odbranili državu BiH, kako mi to i u sloganu kažemo ‘Bosanska armija najboljih sinova’. Našu su slobodu platili skupo, neki životima, a neki dijelovima svojih tijela. Na tome im uvijek i svakodnevno moramo biti zahvalni – kazala je Dizdarević.

O važnosti obilježavanja ovog značajnog datuma za opstojnost države BiH na današnjoj konferenciji za medije govorio je i potpredsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje Dana Armije RBiH Ibrahim Mušić.

– Formiranjem Armije Republike Bosne i Hercegovine se jasno kazalo – želimo državu onakvu kakvu su se građani izjasnili izlaskom na referendumu 1.marta – istakao je Mušić.

Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine, 15. april uvršten je u Zakon o značajnim datumima, događajima i ličnostima na području Tuzlanskog kantona. Ovo je važno sa aspekta pristupa obilježavanju ovog važnog datuma, istaknuto je danas.

Ovogodišnja centralna manifestacija obilježavanja Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine bit će održana u Banovićima.

– Petnaestog aprila u 11 sati, u centru Banovića, ispred Radničkog doma, bit će upriličeno postrojavanje svih učesnika manifestacije. Bit će tu ratni komandanti, komandiri, vojnici, pripadnici MUP-a, boračka populacija iz gradskih, odnosno općinskih organizacija okupljenih u Koordinaciji boračkih saveza TK, rudari, lovci, izviđači, sportska lovačka društva i drugi. Očekujemo bogat i zaista vrlo interesantan i sadržajan program –  kazala je ministrica Dizdarević.

(RTV GD/RTV TK)

Najnovije

spot_img