U Teočaku održan petodnevni Kamp kritičkog mišljenja i medijske pismenosti

Preporučujemo

Uz učenje i druženje, 60 mladih iz šest lokalnih zajednica sjeveroistočne Bosne (Ugljevik, Lopare, Sapna, Teočak, Čelić i Zvornik) u periodu od 22.-26. avgusta, imali su priliku da se međusobno upoznaju, uče o važnosti izgradnje mira i pomirenja, stereotipima i predrasudama u online prostoru, izgradnji kritičkog mišljenja i važnosti medijske pismenosti.

Pored učenika i nastavnika Osnovne škole „Teočak“, kampu kritičkog mišljenja i medijske pismenosti, prisustvovali su učenici i nastavnici Osnovne škole „Sapna „ Osnovne škole „Aleksa Šantić „ iz Ugljevika, Osnovne škole „Desanka Maksimović“ iz Čelopeka i Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Lopara.

Na otvaranju Kampa, cjelovečernjim koncertom, učesnicima su se predstavili članice i članovi orkestra harmonika Osnovne škole “Aleksa Šantić” iz Ugljevika.

Tokom Ljetnog kampa kritičkog mišljenja i medijske pismenosti, koji se implementira zahvaljujući grantu Ambasade SAD u Bosni i Hercegovini, učesnici su kroz različite interaktivne vježbe govorili o izgradnji samopoštovanja, komunikacijskih vještina kojima se eliminiše nasilje, rješava konflikt i izgrađuje timski rad.

Detaljnije su se upoznali sa uticajem medija na društvo, javno mišljenje, širenje lažnih vijesti, promociji govora mržnje i važnosti izgradnje kritičkog promišljanja.

Bila je ovo još jedna prilika za usvajanje novih znanja o važnosti promovisanja izgradnje mira i povjerenja putem medija , izgradnje kritičkog promišljanja i razvoja pismenosti. Posebno interesovanje mladih “privukli” su predstavnici vjerskih zajednica govoreći o međureligijskom dijalogu kao putu pomirenja tokom posjete vjerskim objektima.

„Održavanje mirovnih kampova ima za cilj edukaciju , umrežavanje i promociju dijaloga među mladim ljudima različitih etničkih pripadnosti i vjerskih skupina.Implementacijom projektnih aktivnosti omogućavamo mladima da zajednički obrađuju različite teme  kao što su aktivizam , neformalno obrazovanje , kreiranje projektnih prijedloga, kritičko mišljenje , medijska pismenost , borba protiv mržnje .Također, želimo osposobiti i ohrabriti mlade da se bave društveno-korisnim radom posebno na polju međureligijskog i multietničkog dijaloga i pomirenja“, kazao je koordinator projekta Enes Avdičević.

„Različitosti nas spajaju, ljude ne treba dijeliti na vjerskoj, rasnoj ili nekoj drugoj pripadnosti već samo na dobre i loše. Mada, i oni loši uvijek imaju nešto dobro u sebi .Zaista lijepo osmišljen petodnevni program, prilagođen uzrastu učesnika tokom kojeg se moglo dosta naučiti o onim temama o kojima se rijetko govori tokom redovne nastave“, istakao je Dragan Lukić –direktor OŠ “Sveti Sava” Lopare

Zajednička poruka svih učesnika Kampa je da aktivizam i timski rad kao faktor uspješnog i zdravog razvoja  treba da proizilazi iz vlastite motivacije i razumijevanja okruženja kojem pripadamo zbog čega je veoma bitno da aktivizam dekonstruišemo na prirodan , razumljiv i smislen način prilagođen lokalnim  potrebama.

Najnovije

spot_img