Podrška za zapošljavanje ili samozapošljavanje 96 pripadnika boračke populacije

Preporučujemo

Dobitnici sredstava u okviru Programa zapošljavanja i samozapošljavanja pripadnika boračke populacije danas su sa premijerom Tuzlanskog kantona Kadrijom Hodžiem i ministrom za boračka pitanja Fedahijom Ahmetovićem potpisali ugovore o dodjeli odobrenih sredstava. Ovim činom zvanično je okončan projekat poticaja zapošljavanju i otvaranju novih radnih mjesta koji je bio usmjeren ka boračkoj populaciji, a za što je Vlada planirala ukupno 1,3 miliona KM.

Od ovog iznosa, za projekte samozapošljavanja je predviđeno 700.000,00 KM, dok je za projekte zapošljavanja planirano 600.000,00 KM.

„Realizacija 64 danas potpisana ugovora rezultirat će otvaranjem 96 novih radnih mjesta za borce ili članove njihovih porodica. Pravni subjekti kojima su odobrena sredstva imaju obavezu da prime i najmanje 24 mjeseca u radnom odnosu zadrže određeni broj osoba, a fizička lica kojima su odobrena sredstva imaju obavezu da registriraju obrt i time se odjave sa evidencije nezaposlenih osoba“, rekao je ministar Ahmetović i izrazio očekivanje da će i nakon isteka ove dvije godine, privrednici zadržati radnike koji se iskažu svojom vrijednošću i odgovornošću.

Ovo je samo jedan u nizu oblika kako Vlada podržava boračku populaciju i brine o njihovim potrebama.

Osim ovog projekta, oko 1,5 miliona KM izdvojeno je za stipendije učenika i studenata iz reda boračke populacije, 600.000,00 KM za odrađivanje volonterskog /pripravničkog staža, oko 300.000,00 KM za stambeno zbrinjavanje socijalno ugroženih pripadnika boračke populacije, a u kontinuitetu se obezbjeđuju premije zdravstvenog osiguranja za što se godišnje izdvaja 70.000,00 KM.

Osim navedenog 9,6 miliona KM je osigurano za egzistencijalne novčane naknade braniteljima.

„Ako uzmemo u obzir sva izdvajanja za boračku populaciju, Kanton smo koji, u odnosu na ukupno planirani budžet, procentualno najveći iznos sredstava izdvaja za podršku braniteljima i članovima njihovih porodica. To pokazuje našu socijalnu osjetljivost, s jedne strane i sa druge strane našu valorizaciju svega onoga što su branitelji učinili i dali za Bosnu i Hercegovinu“ rekao je danas premijer Hodžić, čestitao dobitnicima sredstava, te im zaželio zdravlje i uspjeh u realizaciji poslovnih aktivnosti.

Najnovije

spot_img