U subotu manifestacija sjećanja na stradale u logoru Sušica u Vlasenici

Preporučujemo

Manifestacija sjećanja na žrtve zločina počinjenih na području Vlasenice i Podrinja te 31. godine od stradanja zatočenika u koncentracionom logoru Sušica najavljeno je za subotu, 23. septembra na lokaciji tog nekadašnjeg ratnog logora na području Vlasenice.

U obilježavanju će učestvovati Udruženje logoraša Vlasenica, u saradnji s Medžlisom Islamske zajednice Vlasenica, najavio je u saopćenju Savez logoraša u Bosni i Hercegovini.

Događaj će početi okupljanjem i prijevozom učesnika u 7 sati s lokaliteta Turalići, potom nastavljen tradicionalnim “Maršom mira: Turalići-Dobra voda-Sušica“ i završiti centralnom manifestacijom u Sušici, u krugu nekadašnjeg logora od 15 sati.

Od juna do septembra 1992. godine, kroz logor Sušica je prošlo oko 8.000 zatočenika s područja Vlasenice i Podrinja. Bili su izloženi torturama čuvara i osnivača logora, od psiho-fizičkog maltretiranja, seksualnog zlostavljanja, sakaćenja, silovanja, do ubistava.

Prema podacima MKCK, život je izgubilo 1.617 zatočenika. Veliki broj logoraša je u tom periodu organizovano odvođen na lokalitet Han Ploče na južnom ulazu u Han Pijesak, gdje je nakon masovnih egzekucija, u tzv. ‘jarugu’ bačeno više od hiljadu logoraša, o čemu svjedoče nekoliko dosada otkrivenih manjih grobnica, kao i masovne grobnice na lokalitetima Ogradice, Debelo brdo, Jelovačka česma i Tugovo.

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, nakon samo dva dana od prethodnog obilježavanja godišnjice zločina u Sanskom Mostu i Sasini, skrenut će pažnju i u Sušici da je u cilju očuvanja istine o borbi za Bosnu i Hercegovinu te barem minimalne pravde za logoraše širom Bosne i Hercegovine, apsolutno nužno ustanoviti prava koja će barem 28 godina poslije zaštititi preživjele logoraše i dati dodatni pečat istini odgovarajućim zakonom o zaštiti žrtava ratne torture, ističe u saopćenju Savez logoraša u BiH.

Najnovije