U Salzburgu održana centralna svečanost obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u Austriji (FOTO)

Preporučujemo

U austrijskom gradu Salzburgu sinoć je, u organizaciji bosanskohercegovačkih udruženja koja djeluju u ovom gradu, održana centralna svečanost povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine za područje cijele Austrije.

Interes za ovaj događaj bio je ogroman, pa su svečanosti prisustvovali brojni građani porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji žive i rade širom Austrije.

Zajedničku čestitku ispred zajednice bh udruženja Salzburga svim prisutnima uputila je prof. Sedija Fetić naglasivši pri tom da je ovo jedan od najznačajnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji Bosne, te da nam mora služiti kao podsjetnik na potrebu ustrajnog očuvanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine u njenim međunarodno priznatim granicama.

Prisutnima se obratio i predsjednik Saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji “Consilium Bosniacum” te istakao značaj odluke o nezavisnosti kroz pojašnjavanje samog korjena riječi nezavisnot.

U nastavku večeri se gostima obratio i ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji dr. Kemal Kozarić. Uz čestitku svim Bosancima i Hercegovcima, posebno onima koji žive u Austriji, pohvalio je i zajednički rad udruženja u Salzburgu, naglasivši da samo jedinstvo daje rezultate, te pozvao na umrežavanje bh udruženja kako bi se ojačala bh zajednica u Austriji.

Specijalni gost večeri trebao je biti predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, ali se zbog iznenadnih i neodloživih obaveza u Sarajevu, prisutnima obratio putem video poruke u kojoj je najavio svoj dolazak u Salzburg u skorije vrijeme.

Svojim prisustvom svečanost su uveličali i vojni ataše Bosne i Hercegovine u Austriji gdin. Edin Bajramović i najbolji pitomac u klasi Ismir Bašović.

Nakon obraćanja zvanica, izveden je prigodan kulturno-umjetnički program u kome su učestvovali lokalni bh umjetnici, koji su počast domovini odali izvođenjem recitacija i pjesama poznatih bosanskih autora.

Na samom kraju prisutni su imali priliku pogledati izložbu slika posvećenih Danu nezavisnosti BiH, koje je za ovu priliku ustupio Muzej “Alija Izetbegović” iz Sarajeva.

Najnovije

spot_img