U Salzburgu održana centralna svečanost obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u Austriji (FOTO)

Preporučujemo

U austrijskom gradu Salzburgu sinoć je, u organizaciji bosanskohercegovačkih udruženja koja djeluju u ovom gradu, održana centralna svečanost povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine za područje cijele Austrije.

Interes za ovaj događaj bio je ogroman, pa su svečanosti prisustvovali brojni građani porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji žive i rade širom Austrije.

Zajedničku čestitku ispred zajednice bh udruženja Salzburga svim prisutnima uputila je prof. Sedija Fetić naglasivši pri tom da je ovo jedan od najznačajnijih datuma u hiljadugodišnjoj historiji Bosne, te da nam mora služiti kao podsjetnik na potrebu ustrajnog očuvanja nezavisnosti Bosne i Hercegovine u njenim međunarodno priznatim granicama.

Prisutnima se obratio i predsjednik Saveza bosanskohercegovačkih udruženja u Austriji “Consilium Bosniacum” te istakao značaj odluke o nezavisnosti kroz pojašnjavanje samog korjena riječi nezavisnot.

U nastavku večeri se gostima obratio i ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji dr. Kemal Kozarić. Uz čestitku svim Bosancima i Hercegovcima, posebno onima koji žive u Austriji, pohvalio je i zajednički rad udruženja u Salzburgu, naglasivši da samo jedinstvo daje rezultate, te pozvao na umrežavanje bh udruženja kako bi se ojačala bh zajednica u Austriji.

Specijalni gost večeri trebao je biti predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, ali se zbog iznenadnih i neodloživih obaveza u Sarajevu, prisutnima obratio putem video poruke u kojoj je najavio svoj dolazak u Salzburg u skorije vrijeme.

Svojim prisustvom svečanost su uveličali i vojni ataše Bosne i Hercegovine u Austriji gdin. Edin Bajramović i najbolji pitomac u klasi Ismir Bašović.

Nakon obraćanja zvanica, izveden je prigodan kulturno-umjetnički program u kome su učestvovali lokalni bh umjetnici, koji su počast domovini odali izvođenjem recitacija i pjesama poznatih bosanskih autora.

Na samom kraju prisutni su imali priliku pogledati izložbu slika posvećenih Danu nezavisnosti BiH, koje je za ovu priliku ustupio Muzej “Alija Izetbegović” iz Sarajeva.

Najnovije