U RS strožiji policijski sat u odnosu na FBiH za vrijeme prvomajskih praznika

Preporučujemo

Prvog maja i u dane vikenda neće biti moguće kretanje građana u popodnevnim i noćnim satima u Republici Srpskoj, odlučio je juče Republički štab za vanredne situacije. Članovi Štaba građane pozivaju da poštuju odluku i najavljuju stroge kontrole.

Povećanje broja novoinficiranih virusom korona, navike kojih se većina teško oslobađa u slavljeničkoj atmosferi i zabrinjavajući broj osoba bez maski i rukavica opredijelila je Štab da posegne za još jednom zabranom kretanja, koja se odnosi na cijelu teritoriju ovog bh. entiteta.

Štab je donio je zaključak kojim se zabranjuje kretanje od petka – 1. maja od 12.00 sati do subote u 05.00 i subote od 12.00 do nedjelje u 05.00, te od nedjelje u 12.00 do ponedjeljka u 05.00 sati.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić kaže da su ovakve odluke nužne u periodu pogoršanja epidemiološke situacije, koji je uslijedio nakon ohrabrujuće sedmice. Šeranić je ponovio da su smanjenje broja kontakata, fizičko odstojanje i povećana lična higijena najbolja zaštita.

– Mislim da treba da ispoštujemo odluke i da ne idemo u inat tim odlukama, jer to svakako nije dobro. Očekujem da ćemo se ponašati kako treba – kaže ministar.

Iz MUP-a RS su pohvalili građane jer u najvećem procentu poštuju naredbe o zabrani kretanja. Zbog manjeg dijela koji ih krši, najavljuju pojačane kontrole do ponedeljka. Još ne razmišljaju o ukidanju policijskog časa.

– Policijski sat je jedna od metoda kojom situaciju uspijevamo držati pod kontrolom. Vjerovatno ćemo zadržati još određeni period za koji smatramo da je neophodno da bi stanje i dalje bilo pod potpunom konrolom – kaže ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

Lukač i njegove kolege iz Republičkog štaba kritikuju odluku federalne vlasti kojom su ukinute najvažnije zabrane i znatno otežana situacija institucija, čija je obaveza zaštita zdravlja građana u RS. Da su u Federaciji BiH, gdje je 33 novozaraženih, preuranjeno relaksirali mjere, nagoviješteno je i odlukom Kriznog štaba da privremeno vrate policijski sat. Na snazi će biti prvog, drugog i trećeg maja od 22.00 do 05.00 sati.

(RTV GLAS DRINE/N1)

Najnovije

spot_img