U petak u Domu omladine u Zvorniku promocija knjige „Podrinjska medresa u Zvorniku“

Preporučujemo

Institut za društvena i religijska istraživanja iz Tuzle, u saradnji sa Medžlisom IZ Zvornik, 2021. godine je pokrenuo niz stručnih istraživanja vezano za Podrinjsku medresu, čije rezultat je i knjiga „Podrinjska medresa u Zvorniku“.

Razgovor o ovoj knjizi i sudbini Podrinjske medrese u našem gradu, uz prigodan kulturni program, biće upriličen u petak, 8. marta, u zvorničkom Domu omladine u 16:00h.

Organizator poziva sve građane Zvornika i sve ljubitelje očuvanja istorijskog naslijeđa da podrže inicijativu očuvanja zgrada medrese u Zvorniku i da u petak prisustvuju ovom događaju kulture Domu omladine.

Zgrada Podrinjske medrese je, izuzimajući objekat gradske kapije i barutanu, najstariji danas sačuvani objekat u gradu Zvorniku. Istorijski izvori govore o postojanju medrese u Zvorniki još početkom 17. vijeka.

Današnja zgrada medrese izgrađena je 1870. godine na mjestu starog Aladža hana. U svom posjedu imala je osam dućana u užem dijelu grada. Osim što je bila najviša obrazovna institucija na širem području Srednjeg Podrinja, u vrijeme austro-ugarske i Kraljevine Jugoslavije, medresa je bila i centar društvenih zbivanja u Zvorniku toga vremena.

Prvi je objekat u gradu Zvorniku koji je građen od čvrstog materijala, a najstariji Zvorničani i danas je pamte kao zgradu „sa najljepšom fasadom“.
Rad medrese je zabranjen 1946. godine, a zgrada je 1959. nacionalizovana. U vremenu tranzicije je privatizirana. 2020. godine je podnijeta inicijativa za proglašavanje ovog vrijednog objekta nacionalnim spomenikom, a 2023. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika pokrenula je proceduru za trajnu zaštitu ovog historijskog objekta.

Zbog svega u ovom tekstu navedenog ovom prilikom portal Zvornicki poziva sve vas koji Zvornik volite i osjećate svojim gradom da u petak, 8. marta, u 16:00h dođete na promociju knjige “Podrinjska medresa u Zvorniku” – 150 godina Vakufname, koja će se održati u Domu omladine (Kino sala) – 50-tak metara od Rijeka džamije.

Iskreno, ovo je više od promocije knjige.

Zbog toga na vrijeme isplanirajte svoje vrijeme i prisustvujete ovom događaju.

Naime, zgrada Podrinjske medrese je danas u privatnom vlasništvu i sve više propada, a Vakufska direkcija Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini uputila je zahtjev Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine da zgradu proglasi nacionalnim spomenikom.

Za sada još uvijek ništa.

Ukoliko se dosadašnji trend rušenja starih zgrada u Zvorniku nastavi od građevina starih preko 100 godina ostat će veliko NIŠTA!!!

(RTV GD/zvornicki.ba)

Najnovije

spot_img