U Lukavcu se gradi spomen-obilježje žrtvama genocida u Srebrenici

Preporučujemo

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i načelnik Općine Lukavac Edin Delić potpisali su ugovor o izgradnji spomen – obilježja za žrtve genocida u Srebrenici.

Radi se o prvoj fazi izgradnje spomen – obilježja koju će finansirati Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, dok je i Ministarstvo za boračka pitanja TK odobrilo dio sredstava za istu namjenu.

– Svjesni smo broja raseljenih osoba koje su živjele ili danas žive u općini Lukavac i da spomen – obilježje žrtvama genocida u Srebrenici itekako znači puno. Odlučili smo podržati tu ideju, koju treba prenijeti i u druge gradove. Pijetet za sve žrtve, pogotovo za žrtve genocida u Srebrenici, ne smije prestati. Izgradnjom spomen – obilježja trajno ćemo vraćati sjećanje na najmračnije dane za našu domovinu, ali i na najzaslužnije njene sinove. Neka Srebrenica bude naša motivacija za stvaranje društva u kojem će naša djela biti vođena brigom za dobrobit svih – istakao je Ramić.

Općinsko vijeće Lukavac usvojilo je inicijativu načelnika Općine Edina Delića da se jedna ulica nazove ‘Ulica žrtava genocida u Srebrenici’. Nakon toga pristupilo se izradi projektne dokumentacije i pribavljanju dozvola potrebnih za izgradnju spomen – obilježja.

– Općina Lukavac obezbijedila je dio sredstava, obavila sve prethodne aktivnosti u pribavljanju potrebne dokumentacije i dozvola. Radi se o spomen – obilježju kakvog zaslužuju žrtve i njihove porodice. Svi smo zahvalni, posebno porodice žrtava, za podršku koju nam je Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica pružilo da bismo i taj projekt završili u našoj općini – kazao je načelnik Općine Lukavac Edin Delić, saopćeno je iz Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica.

Najnovije

spot_img