U Bratuncu zasijalne vakufske parcele

Preporučujemo

Članovi Medžlisa Islamske zajednice Bratunac u saradnji sa Vakufskom direkcijom BiH proteklih dana na parcelama vakufskim u Bratuncu posijali su krompir na površini od 10 dunuma.

Elvir Hodžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Bratunac kazao je za Fenu da će u narednom periodu biti posijano  još nekoliko dunuma različitih kultura.

– Želimo da budemo primjer našim džematlijama i da njih postaknemo, a i našu zajednicu da se okrene novim izvorima prihoda. Starijim i iznemoglim osobama ćemo ustupiti plodove roda i nekim obrazovanim institucijama koje Islamska zajednica predloži. Do sada smo deset dunuma posijali krompira, namjeravamo još četiri dunuma, jer imamo nabavni materijal i u cjelosti 14 dunuma krompira će biti posijano, a  četiri dunama ćemo posijati kukuruza i graha – kazao je Hodžić.

Prema kalendaru (takvimu) Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini danas zalaskom sunca nastupa mjesec ramazan. Efendija Hodžić kaže da očekuju upute Rijaseta Islamske zajednice BiH za obavljanje svih namaza tokom mjeseca ramazana.

– Mi nemamo iskustva iz bliske prošlosti kako su se naši preci nosili sa izazovima određene bolesti tokom mjeseca ramazana. Mi ćemo se prilagoditi uputama Rijaesta Islamske zajednice BiH, kao uputama nadležnih Kriznog štaba pridržavajući se donesenih određenih mjera. Tokom ramazana bićemo više na terenu i pomagati ljudima kojima je naša pomoć potrebna. Post je duševni ispit i moralni eksperiment, jer je post poseban ibadet koji se nas direktno uvodi u red pobožnih ljudi. Post bi trebao kod nas da ostavi poseban trag – istakao je Hodžić.

Prema njegovim riječima ove godine zbog korona virusa je upitno održavanje kolektivne dženaze u Bratuncu 12.maja.

Najnovije

spot_img