Tužilaštvo će tražiti jednomjesečni pritvor za oca dječaka koji je ranio nastavnika u Lukavcu

Preporučujemo

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona zatražit će određivanje jednomjesečnog pritvora za oca dječaka koji je pucao u školi u Lukavcu i teško ranio nastavnika.

Kako nam je kazala tužiteljica Ganijeta Arifhodžić, prijedlog još nije pušten, ali će biti u toku jutra upućen ka Općinskom sudu u Lukavcu.

Podsjetimo, pištolj iz kojeg je 13-godišnjak pucao, kako istraga dosad upućuje, pripadao je njegovom preminulom djedu, a dječakov otac ga po proceduri nije predao policiji.

Policija se u ovom slučaju alarmirala tek nakon tragedije, kada su obavili pretres kuće po nalogu suda i tužilaštva te su također uhapsili i dječakovog oca.

Nakon tragedije su se alarmirali i iz Tužilaštva TK te Centra za socijalni rad Lukavac, koje je i naveo ministar unutrašnjih poslova.

Prema Krivičnom zakonu FBiH, ovaj maloljetnik ne može krivično odgovarati za učinjeno. Kako su pojasnili iz Tužilaštva Tuzlanskog kantona, zakonske odredbe nalažu da cjelokupan događaj mora biti dokumentovan, a sve nadležne institucije svoje izvještaje će dostaviti tužilaštvu.

Također, tužilac će prema proceduri morati donijeti naredbu po kojoj se istraga neće provoditi.

(RTV GD/klix.ba)

Najnovije

spot_img