Transparency: BiH na 89. mjestu najkorumpiranijih zemalja svijeta

Transparency: BiH na 89. mjestu najkorumpiranijih zemalja svijeta

93
0
PODIJELI

Najkorumpiranije zemlje Zapadnog Balkana, prema istraživanju Transparency Internationala (TI) su Albanija, Makedonija, pa Kosovo koje se nalaze na 99., odnosno 93. mjestu po indeksu korupcije, slijede BiH i Srbija na 89., odnosno 87. mjestu, dok je Crna Gora na 67., a Hrvatska na 60. mjestu.

TI je objavio godišnji izvještaj o Indeksu percepcije korupcije (CPI) u svijetu za 2018. godinu, koji mjeri nivo korupcije u javnom sektoru u 180 zemalja i teritorija širom svijeta. Indeks je kreiran na osnovu 13 istraživanja u poslovnom sektoru, te stručnih procjena.

Poseban naglasak u ovogodišnjem istraživanju TI je stavljen na vezu između korupcije i krize demokratije te rasta desničarskih i populističkih tendencija, naročito unutar Evropske unije (EU) i ostalim zapadnim demokratijama.

Kako su naveli, ovogodišnji indeks donosi već poznatu sliku stvari – više od dvije trećine zemalja ima indeks koji ukazuje na nedovoljno efikasnu borbu protiv korupcije. No, objavljeni izvještaj procjenjuje da je najviše zabrinjava to što većina zemalja nije napravila nikakav ili jako mali napredak u oblasti iskorjenjivanja korupcije te ocjenjuje da je samo 20 zemalja napravilo značajan pomak u ovom smislu.

Crna Gora je u odnosu na prošlu godinu pala za jedan procenat i na djelu je, kako se ocjenjuje, stagnacija.Srbija je nazadovala za dva poena u odnosu na prošlu godinu i ukoliko vlada nastavi sa trendom podrivanja tijela i institucija koje su odgovorne za održavanje vladavine prava, pad se može nastaviti. U 2018. usprkos protivljenju NVO i profesionalnih asocijacija te drugih, vlada Srbije je nastavila sa pritiskom za povećavanje uticaja nad pravosuđem.

I Kosovo je u odnosu na prethodnu godinu opalo za dva poena. Neke od najvećih antikorupcijskih izazova na Kosovu predstavljaju nedovoljna transparentnost, slabe institucije i vladavina prava i nedovoljan prostor za građanski angažman.

Bosna i Hercegovina spada u red država za posmatranje u narednih nekoliko godina, a u toj grupi su još i Makedonija, Turska, Gruzija, Ukrajina i Jermenija. Od pomenutih samo Jermenija ima naznake pozitivnog trenda, zahvaljujući promjeni vlade.

Transparency navodi da su nedavni politički događaji u Bosni i Hercegovini zabrinjavajući. Nakon oktobarskih izbora, ističu iz TI, koji su otvorili pitanje malverzacija i loše administracije, javni tužilac u Banja Luci je odbacio pozive za sprovođenje istrage protiv Milorada Dodika, zbog nelegalnog pritiska na glasače tokom izborne kampanje.

Još skorije, vlasti u Banja Luci su napale mirne demonstrante, uhapsile i zatvorile opozicione lidere i aktiviste te zabranile javna okupljanja. Ovo je, prema ocjeni TI, jasan primjer korupcije u izbornoj kampanji koja je vodila do napada na demokratske institucije i druge učesnike.

Za glavnu državnu tužiteljicu Bosne i Hercegovine nedavno je na šestogodišnji mandat izabrana Gordana Tadić, koju mediji često dovode u vezi sa HDZ-om Bosne i Hercegovine. Iako je tužiteljica najavila snažnu borbu protiv korupcije u zemlji, mediji i nevladine organizacije podsjećaju da je Tadić na čelu Državnog tužilaštva bila skoro tri godine prije zvaničnog imenovanja, ali da nije pokazala sposobnost da se može i želi nositi sa tim problemima.

(RTV GD/NAP)