TK: Izdvojena sredstva za stručno osposobljavanje boraca i članova njihovih porodica

Preporučujemo

Sporazum o realizaciji Programa sufinansiranja obavljanja stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa boraca i članova njihovih porodica danas su potpisali ministrica za boračka pitanja TK Senada Dizdarević i vršilac dužnosti direktora JU Služba za zapošljavanje Tuzlanskog kantona Miralem Softić.

Ovim činom omogućena je realizacija planiranih finansijskih sredstava za obavljanje stručnog osposobljavanja branilaca i članova njihovih porodica u 2023/2024. godini, radi stručnog osposobljavanja istih za samostalan rad bez zasnivanja radnog odnosa. Time će se omogućiti da branioci i članovi njihovih porodica steknu radno iskustvo, potrebno za rad u struci za koju su se školovali, a kao uslov za polaganje stručnog ispita.

„Planirana sredstva za finansiranje obavljanja stručnog osposobljavanja kandidata iznose 600.000 KM, ali je po ovom, prvom javnom pozivu, utrošeno 202.750,20 KM. Osigurana sredstva namijenjena su kao naknada za obavljanje stručnog osposobljavanja u bruto iznosu 462,90  KM mjesečno po osobi, od čega: 350,00 KM kandidatu na stručnom osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, a preostali iznos od 112,90 KM na ime plaćanja pripadajućih obaveza“, pojasnila je ministrica Dizdarević, ističući da će u narednom periodu, imajući u vidu da je preostao neutrošeni iznos sredstava, biti raspisan novi javni poziv kako bi se pružila dodatna prilika mladim osobama da se stručno osposobe za samostalan rad.

Na osnovu ranije raspisanog javnog poziva, pravo na ovaj oblik podrške ostvarilo je 40 kandidata. Javni poziv za izbor poslodavaca biće objavljen 15. septembra, kako bi se kandidati mogli angažirati za obavljanje volonterskog staža.

Također, ministrica Dizdarević je potpisala i Sporazum o udruživanju sredstava sa Federalnom službom za zapošljavanje, a što za cilj ima sufinansiranje zapošljavanja i samozapošljavanje djece šehida i poginulih boraca, koja se nalaze na evidenciji  JU Službe za zapošljavanje TK. Za ovaj projekat Vlada Tuzlanskog kantona je osigurala 700.000 KM, koja su udružena sa istim iznosom kojeg je osigurao Federalni zavod za zapošljavanje, tako da je ze realizaciju projekta raspoloživo 1,4 miliona KM. Javni poziv za realizaciju ovog programa bit će raspisan do 20. septembra ove godine.

Treba istaknuti da su oba projekta dobili veliku podršku u javnosti, a posebno su ih pozitivno ocijenili  savezi i udruženja koja okupljaju pripadnike boračke populacije.

Na kraju napomenimo da je sa današnjim danom u svrhu stručnog osposobljavanja za samostalan rad bez zasnivanja radnog odnosa, popularno nazvan „volonterski staž“, Ministarstvo ukupno u prethodnom periodu osiguralo cca 10 miliona KM.

Najnovije

spot_img