Tabaković tvrdi: Grujičić je na pijanci zadužio ljude da mu obezbijede 300 glasova Bošnjaka

Preporučujemo

Kandidat za načelnika Sarajeva, Alija Tabaković istakao je da je Mladen Grujičić još prije tri mjeseca rekao da je zadužio određene ljude da mu obezbijede 300 glasova Bošnjaka u Srebrenici, te da je akcija SIPA-e od prije dva dana, i hapšenja koja su uslijedila, to i dokazala.

Između ostalog, on je kazao da je od samog početka upozoravao na mogući izborni inžinjering i nepravilnosti, te da su sve dokaze dostavili Centralnoj izbornoj komisiji. Rekao je kako sada čekaju nalaze i istragu, koji će dokazati da li su njihove prijave oopravdane ili nisu.

– Imajući u vidu akciju SIPA-e, sve kada se sabere, vjerujem da će CIK utvrditi nepravilnosti i donijeti valjanu odluku da se izbori ponište. Neka pobijedi ko pobijedi, samo izbori moraju biti pošteni. Ukoliko bi izbori bili pošteni u Srebrenici mogao bi doći do pobjede, rekao je Tabaković za N1.

Istakao je da je matematika rekla da je maksimum glasača po izborima iz 2016. godine u Srebrenici 4.600, a sada je evidentno da je došlo do zloupotreba.

– Mi smo prije tri mjeseca imali nagovještaj da će biti zloupotreba ljudi. Grujičić je kroz jednu pijanku zadužio ljude da mu obezbijede 300 bošnjačkih glasova u Srebrenici i da on računa u pobjedu. Jedan uhapšeni je ljudima prezentovao da mu treba 300 kopija ličnih karata da se prijavi kao nezavisni kandidat. Dakle, tih 300 ličnih karata – ovaj trojac je radio u saradnji sa Grujičićem, izjavio je Tabaković.

Kazao je Tabaković i to da u Srbrenici Bošnjaci nemaju problem da glasaju za Srbina ili Hrvata, što su dokazali u brojnim sredinama u BiH na lokalnim izborima. Ovdje dolazi do sudara dva koncepta, jednog koji priznaje prošlost i presude i drugog koji to negira.

Prema njegovim riječima Bošnjaci su diskriminisani u ovom dijelu BiH, jer ih nema u institucijama, obrazovnom sistemu – a svakodnevno su izloženi prijetnjama i negiranjem njihovog postojanja.

– Iz SDP-a su znali, nisu reagovali. Mislili su da neće doći do toga. Sada se svako može posipati pepelom, kriv je vrh SDP-a, on je nosilac, zaključio je Tabaković.

Najnovije

spot_img