Šest tužbi za pedofiliju u SPC-u pred sudom u Londonu

Šest tužbi za pedofiliju u SPC-u pred sudom u Londonu

114
0
PODIJELI

Visoki sud u Londonu zaveo je polovinom januara šest tužbi protiv Srpske pravoslavne crkve (SPC) zbog pedofilije, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) advokat Mladen Kesar, koji zastupa oštećene.

“Dalji koraci su da tužena strana treba da odgovori na tužbu. Onda će sud odrediti kako će se parnica voditi. To može biti na neki način prekinuto ili promijenjeno od tužitelja i tuženika, tako da oni mogu podnijeti sudu zahtjeve za razne proceduralne radnje i to će odrediti način na koji će parnica biti vođena”, rekao je Kesar za RSE.

Prema njegovim riječima, ima još ljudi koji su zainteresovani da podnesu tužbe, ali je pravni tim odlučio da vodi predmet sa manjim brojem tužilaca.

“Mislimo da je lakše voditi predmet ovako bez uplitanja velikog broja ljudi, koji se na kraju krajeva mogu kasnije uključiti ukoliko bude potrebe i kada procijenimo da je to neophodno”, rekao je Kesar.

RSE je u martu prošle godine objavio da su protiv SPC najavljene tri tužbe pred Visokim sudom u Londonu. U međuvremenu su dodate još tri tužbe, a SPC je, prema Kesarovim riječima, odgovorio samo na pojedine navode u najavi tužbe.

“Čekali su, pa su odgovorili na prve četiri zajedno. Na petu nisu odgovorili, a šestu su skroz ignorisali, rekli su da imaju razloge zbog kojih ne žele da odgovore. Oni se nisu bavili razlozima zašto se tužbe pokreću i samo su se zadržali na jednoj stvari a to je jurisdikcija. O tome će odlučivati sud, kada za to dođe vrijeme”, naveo je Kesar.

Srpska pravoslavna crkva se za sada nije javno izjašnjavala o ovom pitanju.

Među podnosiocima tužbe pred londonskim sudom je i Bojan Jovanović, nekadašnji đakon koji je prije nekoliko godina javno optužio danas penzionisanog vladiku Zvorničko-tuzlanske eparhije Vasilija Kačavendu da ga je seksualno uznemiravao i tražio od njega da mu podvodi dječake.

Odgovornost pojedinih vladika SPC, koji su bili prijavljeni za pedofiliju, do danas u Srbiji nije sudski utvrđena.

RSE podsjeća da je vladika Eparhije vranjske Pahomije Gačić je 2006. godine oslobođen optužbi za seksualno zlostavljanje četiri dječaka.

Nakon maratonskog sudskog postupka, Opštinski sud u Nišu je Pahomija, koji je sve vrijeme negirao krivicu, u dva od četiri predmeta oslobodio zbog nedostatka dokaza, dok je u druga dva predmeta nastupila zastara.