Erdogan postaje izvršni predsjednik Turske s povećanim ovlastima, u parlament ulazi i kurdski HDP

Preporučujemo

Recep Tayyip Erdogan osvojio je najveći broj glasova na predsjedničkim izborima u Turskoj, potvrdili su izborni zvaničnici, što će mu omogućiti da zadrži poziciju s povećanim ovlastima.
Šef Vrhovnog izbornog odbora (YSK) Sadi Guven potvrdio je da je Erdogan u nedjelju osvojio više od polovine potrebnih glasova, nakon što je prebrojano 97,7 posto glasačkih listića.

Prema tvrdnji državne agencije Anadolija, najbliži Erdoganov rival Muharrem Ince iz glavne opozicione republikanske narodne stranke (CHP) dobio je 30,8 posto glasova. Prema izvještajima određenih turskih medija Ince je priznao poraz iako je poručio da su izbori održani u nepravičnim uslovima.

Erdoganova pobjeda u prvom krugu znači njegovu aposlutnu vlast i moć u narednih pet godina. Tome u prilog ide i činjenica da će njegova AK partija u koaliciji s nacionalističkim MHP-om imati najveći broj zastupnika i u parlamentu Turske. Erdogan će, sudeći prema prvim izbornim rezultatima, imati apsolutnu kontrolu nad svim bitnim institucijama u Turskoj, od imenovanja kabineta, do popunjavanja ključnih pozicija u pravosudnim i drugim institucijama. U Turskoj na scenu stupa predsjednički sistem po uzoru na SAD i Rusiju.

Kada je riječ o izborima za parlament, Erdoganova AK stranka dobila je 42,4 posto glasova, dok je njen desničarski MHP osigurao 11,2 posto. Predviđa se da će te dvije stranke imati ukupno 342 zastupnička mandata od ukupno 600 u turskom parlamentu.

Prema izvještaju državne novinske agencije CHP je dobila 22,7 posto glasova za parlament, dok je njen saveznik IYI partija dobila 10,1 posto. Od njih se očekuje da imaju 191 zastupničko mjesto.

Prokurdski HDP je prešao izborni prag sa 11,1 posto i u parlamentu bi trebali imati 66 zastupničkih mandata.

Erdoganu su među prvima pobjedu čestitali premijer Mađarske Victor Orban, predsjednik Azerbejdžana Ilahm Aliyev, ali i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Najnovije

spot_img