Suđenje za ratne zločine u Lokanju: Metak u čelo

Preporučujemo

Na suđenju osmorici optuženih za ubistva počinjena u selu Lokanj kod Zvornika, svjedoci Tužilaštva BiH su kazali da su članovi njihovih porodica stradali u ljeto 1992. godine.

Na suđenju osmorici optuženih za ubistva počinjena u selu Lokanj kod Zvornika, svjedoci Tužilaštva BiH su kazali da su članovi njihovih porodica stradali u ljeto 1992. godine.

Svjedok Šemsudin Hasanović je ispričao da mu je brat Avdo ubijen u koloni muškaraca iz Teočaka.

“Kad je odlazio, imao je kafenu kožnu jaknu, plave cipele… Vijest se pročula odmah sutradan, da su zarobljeni”, izjavio je Hasanović, dodavši da je čuo da je neko iz kolone ubio jednog starijeg Srbina na straži i da je onda nakon 15 do 20 minuta počela pucnjava.

Hasanović je dodao da je organizovana razmjena tijela i da je on zajedno s ocem prepoznao bratovo.

“Imao je udubljenje na lobanji, da li od metka, da li od transporta ili tupog predmeta, ja ne znam”, rekao je svjedok.

Za zločin počinjen u selu Lokanj optuženi su Goran Maksimović, Ljiljan Mitrović, Slavko Perić, Mile Vujević, Vukašin Drašković, Gojko Stevanović, Rajo Lazarević i Mićo Manojlović. Njima je na teret stavljen napad na kolonu koja je iz Teočaka krenula 14. jula 1992. godine, kao i sprovođenje i čuvanje 76 civila, od kojih je 67 ubijeno u selu Lokanj.

Prema optužnici, Maksimović je bio komandir Interventne jedinice Stanice javne bezbjednosti (SJB) u Ugljeviku, Mitrović njegov zamjenik, dok je Slavko Perić bio komandir Lokanjske čete Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), a ostali optuženi pripadnici ove jedinice.

Jasmina Šabačkić je izjavila da joj je brat Naim Salkić stradao sa svega 19 godina. Prije nego je ubijen, kako je kazala, saznala je da je bio zarobljen.

“Stariji brat Seid mi je rekao da je tijelo prepoznao po jakni. Kazao je da je primijetio da su mu ruke bile vezane žicom pozadi i da je imao metak u glavi”, ispričala je ona.

Svjedok Galib Salkanović kazao je da je njegov brat Amir uhvaćen u Lokanju.

“Kad je dovezeno tijelo, poznao sam njegove žute cipele. Lobanja mu je bila probijena metkom”, rekao je svjedok, dodavši da je prepoznao i tijela nekih od rođaka i komšija, na kojima su bile vidljive povrede.

On je kazao da mu je svjedokinja S-10 ispričala da su nakon zarobljavanja muškarce iz Teočaka natjerali da se međusobno tuku.

“Natjerali su mog brata i Muju Ćosića da se udaraju, i kad ga brat nije udario jako, onda je došao jedan vojnik i rekao mu: ‘Sad ćeš da vidiš kako se udara.’ Onda je udario mog brata, koji je pao”, naveo je Salkanović.

Svjedok Refik Mehić je izjavio da još traga za tijelom sina Zemina, koji je s grupom iz Teočaka pokušao da izađe na teritoriju pod kontrolom Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

“On je poginuo u šumi – metak u čelo, kazao mi je čovjek koji ga je navodno preskočio. Bio je goloruk, nije imao oružje”, posvjedočio je Mehić.

Suđenje se nastavlja 26. marta.

Najnovije

spot_img