Suđenje Borislavu Gligoreviću za silovanje u Liplju počinje u oktobru

Preporučujemo

Suđenje Borislavu Gligoreviću, optuženom za silovanje počinjeno 1992. u Liplju kod Zvornika, počet će čitanjem optužnice u oktobru, dogovoreno je na statusnoj konferenciji održanoj u Sudu Bosne i Hercegovine.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Davorin Jukić je naveo kako je Državno tužilaštvo već dostavilo prijedlog za prihvatanje utvrđenih činjenica te zamolio Odbranu da se izjasni o prijedlogu.

On je dao uputu Tužilaštvu i Odbrani da se usaglase o nespornim dokazima te napomenuo da, pošto je optuženi Gligorević u pritvoru, ta će se odluka stalno preispitivati i tražiti mišljenje Tužilaštva.

Gligoreviću zvanom Beba ili Bebo pritvor je određen krajem maja zbog opasnosti od bjekstva, a uhapšen je po osnovu potrage Tužilaštva, prilikom ulaska na teritoriju BiH. Optužen je da je, u svojstvu pripadnika Vojske Republike Srpske i jedinice “Bijeli orlovi” Teritorijalne odbrane (TO) Zvornik, tokom 1992. godine počinio zločin protiv čovječnosti.

“On se tereti da je, zajedno s drugim osobama, dok se u nezakonitom zatočenju nalazio veći broj civila bošnjačke nacionalnosti u selu Liplje, koji su višestruko zlostavljani, a veći broj žena seksualno zlostavljan, došao u kuće u kojima su bili zatvoreni civili, te prijetnjom silom i opasnosti po život počinio silovanje dvije žene”, pojašnjeno je ranije iz Tužilaštva.

Prema optužnici, on je krajem maja i početkom juna 1992. godine u mjestu Liplje, gdje je navedena jedinica držala u nezakonitom zatočenju više stotina civila bošnjačke nacionalnosti, sam i s drugim pripadnicima jedinice – upotrebom sile i prijetnjom oružjem, počinio silovanje i seksualno zlostavljanje.

Za silovanje u Liplju trenutno se pred Državnim sudom vodi postupak protiv Radeta Grujića, nekadašnjeg pripadnika čete Snagovo TO-a Zvornik.

Čitanje optužnice je planirano 5. oktobra.

(RTV GD/Detektor)

Najnovije

spot_img