Srebreničanke još jednom pozvale na ubrzanje procesa traganja za njihovim najmilijim

Preporučujemo

Članice Udruženja “Žene Srebrenice” danas su kao i svakog 11. oktobra održale mirne proteste na Trgu slobode u Tuzli, u spomen na žrtve genocida u Srebrenici koji su u julu 1995. godine počinili pripadnici vojske i policije RS-a. 

Pored majki i žena Srebrenice, podršku su na protestima iskazali aktivisti iz drugih udruženja, “Žene u crnom” iz Beograda” te učenici srednjih škola.

– Mi od naše borbe nećemo odustati. Tražimo istinu i pravdu. Tragat ćemo dok se i posljednja koščica naših najmilijih ne pronađe. Tražimo da se ubrzaju procesi, ali je sigurno da nikad nećemo odustati – kaže članica Udruženja “Žene Srebrenice” Nura Begović.

Godinama podršku majkama Srebrenice pružaju aktivistkinje udruženja “Žene u crnom” iz Beograda.

– Ovim činom podržavamo hrabru borbu Srebreničanki za pravedan mir, za kažnjivost zločina i pridružujemo se svim njihovim zahtjevima da se u državi iz koje dolazimo negiranje genocida proglasi krivičnim djelom, da se 11. jul proglasi Danom sjećanja na genocid u Srebrenici, da sama riječ genocid ne bude zabranjena. U Srbiji se prešlo u jednu drugu fazu, na slavljenje zločinaca, ali oni predstavljaju najuglednije članove države i oni imaju institucionalni prostor. Činjenica da su murali ratnog zločinca Ratka Mladića svuda po Srbiji pokazuju krajnje opasnost za mlade i društvo u Srbiji. To je okrutno prema žrtvama genocida u Srebrenici, ali i prema nama u Srbiji koji se zalažemo za pravdu – kaže  aktiviskinja udruženja “Žene u crnom” Staša Zajević. 

Mirno okupljanje majki Srebrenice i svih onih koji su im pružili podršku okončano je učenjem Fatihe i minutom šutnje. 

(RTV GD/Fena)

Najnovije

spot_img