Srebrenica: Izgradnja i rekonstrukcija kuća za 26 porodica

Preporučujemo

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica implementacijom nekoliko projekata kroz izgradnju i rekonstrukciju stambenih objekata daje podršku povratničkim porodicama u njihovom trajnom rješavanju stambenog pitanja.

Tako je danas u Srebrenici 26 povratničkih porodica potpisalo ugovore o izgradnji ili rekonstrukciji stambenih objekata. Riječ je o porodicama koje su odabrane putem javnog poziva i preporukama lokalne zajedinice. Dio korisnika će dobiti izgrađene stambene jedinice po sistemu „ključ u ruke”, dok će dio korisnika dobiti građevinski materijal za stvaranje stambenog minimuna.

„Značajna nam je ovakva vrsta podrške jer to znači da 26 porodica ima riješeno stambeno pitanje. Boravak svakog čovjeka u Srebrenici sve nas dodatno ohabruje. Ministarstvo čini krajnje napore da olakša život ovim ljudima, to svjedočimo svakodnevnim njihovim prisustvom u ovom gradu i u ovom kraju kroz realizaciju različitih prijekata od značaja za održivost povratka”- istakao je šef Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Alija Tabaković

Potpisani ugovori sa korisnicima su iz dva različita projekta, jedan je iz Saudijskog razvojnog fonda, a drugi se ralizira iz budžeta Federacije BiH posredstvom ovog Ministarstva čija ukupna vrijednost iznosi oko 760 hiljada KM.

„Dani Srebrenice su od velike važnosti za sve ljude u domovini i dijaspori, posebno smo ovih dana posvećeni Srebrenici i ljudima u njoj. Nadam se da smo odabrane porodice usrećili i pomogli na najbolji način. Ministarstvo će nastaviti da izdvaja sredstva i pruža podršku projektima povratka u Srebrenici” zaključio je ministar Ramić.

Najnovije

spot_img