Srebrenica: Drugi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 23. godišnjice genocida

Preporučujemo

U Memorijalnom centru Potočari-Srebrenica-spomen obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine danas je održan drugi sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima “SZ UN-a Srebrenica” iz jula 1995. godine.

Na sastanku su predsjednici pododbora prezentirali izvještaje o aktivnostima između dva sastanka. Konstatovano je da su pododbori formirani te da kreću sa potrebnim aktivnostima kako bi sve bilo spremno za obilježavanje 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima.

Trenutno najviše aktivnosti provodi pododbor za “Marš mira 2018”. Na lokaciji Buljim vrši se deminiranje, koje je počelo 19. aprila s cljem da se u funkciju stavi trasa kojom su Srebrenčani prolazili putem smrti u julu 1995. godine. U proteklom periodu su također vršena deminiranja na određenim lokacijama. U drugoj polovini juna članovi Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida će obići trasu “Marša mira”.

Članovi Organizacionog odbora su donijeli odluku da “Marš mira Srebrenica-Vukovar” uđe u zvanični program obilježavanja 23. godišnjice genocida. Pored toga, Organizacioni odbor će pokrenuti inicijativu da se u Kravici na mjestu strijeljanja Bošnjaka u julu 1995. godine postavi spomen ploča.

Najnovije

spot_img