“Semirove kobre” uskoro dobijaju spomen-obilježje (FOTO)

Preporučujemo

Poginuli borci, pripadnici izviđačko-diverzantske jedinice „Semirove kobre“, uskoro će na lokalitetu Kruškovac dobiti spomen obilježje.

“Semirove kobre” su formirane u augstu 1992.godine i brojale su 15-ak članova.

Projekat izgradnje spomen obilježja za poginule pripadnike “Semirovih kobri” vrijedan je oko 25 hiljada KM.

Jedan od inicijatora projekta je bivši pripadnik ove jedinice Izudin Ahmetbegović, koji kaže da su u realizaciju ideje izgradnje spomen obilježja krenuli samoinicijativno, bez ičije podrške.

“Na ideju izgradnje šehidskog spomen-obilježja za poginule saborce smo došli prošle godine, prilikom obilježavanja 25.godišnjice od formiranja naše jedinice. Lokacija Kruškovac je izabrana iz razloga jer smo tu bili smješteni za vrijeme rata. Vlasnik parcele nam je ustupio zemljište bez ikakve naknade, a akciji se odazvao veliki broj bivših saboraca, te mještana sa područja Sapne i iz povratničkih naselja u Zvorniku, kao i naših sugrađana iz dijaspore. Nažalost, niti jedna institucija vlasti se nije priključila finansiranju ovog spomen-obilježja. Još nije kasno, ja ih pozivam javno da to učine”, kazao je Ahmetbegović.

Na spomen ploči će se naći deset imena, sedam poginulih pripadnika “Semirovih kobri” i tri bivša pripadnika ove jednice, koji su umrli nakon rata.

Spomen obilježje poginuli pripadnicima „Semirovih kobri“ bi trebalo biti završeno do sredine avgusta, kada će biti obilježena 26.godišnjica od formiranja ove jedinice.

Najnovije

spot_img