Srce za djecu oboljelu od raka: Naši rezultati vidljivi baš koliko smo i mi ustrajni u misiji

Preporučujemo

Udruženje ‘Srce za djecu oboljelu od raka’ planiralo je otvaranje proljeća i početak rada Roditeljske kuće u Tuzli, što je za njih posebno važno jer je za proces liječenja bitne blizine srodnika i dragih ljudi.

Najavljuju da bi Roditeljska kuća u krugu Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla trebala biti otvorena u travnju ove godine, a bit će to druge vrste u Bosni i Hercegovini. Roditeljska kuća pruža oboljeloj djeci i njihovim obiteljima drugi dom, porodičnu atmosferu. Mjesto je to na kojem baru na trenutak mogu zaboraviti na bolničko liječenje.

Kako je kazala za Fenu glasnogovornica Udruženja ‘Srce za djecu oboljelu od raka’ Atifa Buldić-Bešić, Federalno ministarstvo za rad i socijalnu politiku osiguralo je novac za završetak realizacije tog projekta u Tuzli, nedostajući prvenstveno zbog poskupljenja građevinskog materijala.

Pojašnjava da su aktivnosti na izgradnji te roditeljske kuće počele 2019. godine. Generalni sekretarijat Države Kuvajt osigurao je 800.000 KM na početku provedbe projekta, a kamen temeljac je položen sredinom 2021. godine. Međutim, taj proces usporen je prvo zbog pandemije virusa korona, a osobito zbog poskušenja građevinskog materijala, koji je uslijedio potom.

Na 400 kvadratnih metara Roditeljske kuće u Tuzli moći će se smjestiti do pet porodica djece koja se liječe na Odjelu za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla. Osim smještaja, u toj kući bit će omogućene i razne vrste pomoći poput psihosocijalne podrške roditeljima i oboljeloj djeci, bitne u procesu liječenja koji je težak i često dug put. Za roditelje djece oboljele od malignih bolesti Roditeljska kuća je značajna, na putu do konačnog cilja. Uliva im osjećaj sigurnosti, vraća toplinu obiteljskog doma.

U Sarajevu od 2016. godine djeluje Roditeljska kuća, u krugu Pedijatrijske klinike Jezero, a kapaciteti su uglavnom, nažalost, popunjeni. Deset apartmana namijenjen je za smještaj najbližih članova porodice djeteta koje je na liječenju na Hematoonkološkom odjeljenju UKC Sarajevo, a dolazi izvan Kantona Sarajevo.   

Udruženje ‘Srce za djecu oboljelu od raka’ već dvadeset godina realizira razne projekte, vođeno željom da oboli dijete i članove njegove obitelji što lakše i brže prijeđe put do ozdravljenja. A sve je započelo kad su roditelji, tad liječene djece, odlučili da zajedno grade društvo koje će biti prijatelj bolesnoj djeci. Godinama kasnije naglašavaju da su njihovi rezultati vidljivi baš koliko su i oni ustrajni u svojoj misiji. A osnovni su rezultati njihove iskrene namjere i posvećenost oboljeloj djeci. U svemu tome im je značajna i podrška, koju imaju od institucija i pojedinaca kroz različite projekte, ali je, kako navode iz Udruženja, bitno da ta podrška bude sistemska i stalna.

Među ostalim, kao jedan od najhumanijih u BiH i šire njihov je Projekt ‘Moja kosa tvoja kosa’, koji realiziraju uz podršku prijatelja. Udruženje ‘Srce za djecu oboljelu od raka’ u okviru tog projekta izrađuje perike od prirodne kose i ustupa ih u korištenje djeci koja su privremeno ili trajno pretrpjela gubitak kose. Veliki je odaziv akcijama u okviru tog projekta, a uvjeti su da donirana kosa bude prirodna, nefarbana i netretirana. Dužina doniranog dijela kose treba biti minimalno 30 cm, a prije šišanja kosa treba da bude čista i suha. Akcije doniranja kose upriličene su dosad širom Bosne i Hercegovine, a većina donatora su djeca. 

U rujnu, koji se obilježava kao Međunarodni mjesec podizanja svijesti o raku kod djece, Udruženje ‘Srce za djecu oboljelu od raka’ sa suorganizatorima organizira trku/šetnju ‘Zlatni krug’. Trka/šetnja je humanitarnog karaktera, a tradicionalno podržava brojni sportaši i druge javnosti poznate ličnosti, privredni i javni subjekti te pojedinci građani, koji sudjeluju s ciljem da podrže djecu oboljelu od raka i njihove obitelji.

Prema podacima iz Udruženja ‘Srce za djecu oboljelu od raka’, na godišnjem nivou na području Federacije BiH oboljelo je između 60 i 70, na cijeloj zemlji više od 100 djece. Terapija traje dvije godine, a da bi neko bio izliječen treba pet godina. Kad su, uz oboljelu djecu, njihovi roditelji koji borave u Roditeljskoj kući, stupanj izlječenja je od 15 do 25 posto veći.

Najnovije

spot_img