Šmit: Suverenitet i teritorijalni integritet BiH su neupitni, granice unutar BiH ne postoje

Preporučujemo

Visoki predstavnik Kristijan Šmit je komentirao tvrdnje koje su se nedavno pojavile u javnosti.

Kazao je da nisu tačne tvrdnje da je pitanje vlasništva nad državnom imovinom već riješeno u Dejtonu.

“Radi se o suštinskom pitanju koje tek treba riješiti u ovoj zemlji. Dakle, zaključak je jednostavan: bosanskohercegovački političari, radite svoj posao!”

U pogledu procesa koji će dovesti do rješenja, potrebno je razgovarati o ovom pitanju na tehničkom i pravnom nivou, što će voditi ka prihvatljivim i održivim rješenjima za pitanje raspodjele imovine između države, entiteta, Brčko Distrikta, kantona i općina, napisao je Šmit.

Visoki predstavnik podsjeća da entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH i pravno postoje samo na osnovu dejtonskog Ustava:

” Suverenitet i teritorijalni integritet BiH su neupitni i odlučno odbacujem sve vrste neodgovornih aktivnosti u tom pogledu.”

Visoki predstavnik podsjeća da granice unutar BiH ne postoje i ne mogu postojati, te da nikakve prepreke u pogledu slobode kretanja u BiH nisu prihvatljive.

“Zadatak političara u BiH je da konačno u potpunosti provedu Dejton i da o njemu ne pričaju izmišljotine. Poštivanje ustavnog poretka BiH je kamen temeljac dugotrajnog mira, stabilnosti i napretka Bosne i Hercegovine. Ustav BiH je sastavni dio Općeg okvirnog sporazuma za mir, a odluke Ustavnog suda BiH su konačne, obavezujuće i moraju se provoditi.”

(RTV GD/BHRT)

Najnovije

spot_img