Skup podrške Atifu Dudakoviću u Tuzli: Svi moramo pomoći u dokazivanju nevinosti našeg generala

Preporučujemo

Tačno u podne, više od 150 građana okupilo se na Trgu žrtava Srebrenice u Tuzli, u znak podrške nekadašnjem komandantu Armije Republike Bosne i Hercegovine Atifu Dudakoviću i njegovim saborcima koji su proteklog petka uhapšeni, a potom dva dana kasnije, uz mjere zabrane pušteni na slobodu.

Današnji miting podrške održan je u organizaciji Koordinacije boračkih saveza Tuzlanskog kantona, a predsjednik Hasanović je kazao da se na način na koji su uhapšeni Dudaković i njegovi saborci više ne smije ponoviti.

“Ukoliko se ovakve stvari budu i dalje dešavale, spremni smo doći pred Tužilaštvo BiH i reći da se oni ne mogu hapsiti kao najveći kriminalci u svijetu. Oni su heroji Bosne i Hrecegovine i ljudi koji zaslužuju da im se ustane. Mislim da su nebuloze hapsiti ratnog komandanta 25 godina nakon rata, a zna se gdje je on bio svo vrijeme”, dodao je Hasanović za bportal.

Ratni komandant Četvrte muslimanske slavne brigade Nezim Halilović kaže da ga izuzetno pogodilo Dudakovićevo hapšenje.

“Ono se odvilo na jedan gnusan način i siguran sam da bi ratni komandant Dudaković bio spreman u svakom trenutku odazvati se na poziv Tužilaštva BiH. Nadam se da će ovaj proces biti u skladu s međunarodnim normama, odnosno da će sud i tužilaštvo dokazati da je naš general nevin i da neće uspjeti oni koji pokušavaju obrnuti teze i dokazati da je u BiH bio građanski rat. Ovdje se zna ko je bio žrtva, a ko agresor”, izjavio je Halilović za bportal.

Predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Tuzlanskog kantona Edin Hadžimuhamedović danas je osudio način na koji je Dudaković uhapšen sa svojim saborcima te naglasio da svi moraju pomoći u dokazivanju njihove nevinosti.

“Osuđujemo takav čin, jer smo dostupni pravosudnim institucijama u BiH. Nalazimo se kod svojih kuća i uvijek ćemo se odazvati na poziv, a svim časnim pripadnicima Armije Republike BiH pružat ćemo podršku u ostvarivanju njihovih prava”, rekao je Halilović za bportal.

Današnjem skupu podrške prethodilo je polaganje vijenaca i cvijeća na Spomen-obilježju na Kapiji.

Najnovije

spot_img