Sjećanje na zločin: Porodice posjetile Dom kulture u Pilici, održana i tradicionalna “Klišanska noć straha i neizvjesnosti” (FOTO)

Preporučujemo

Posjetom zloglasnom Domu kulture u Pilici, te tradicionalnim okupljanjem u Klisi, nastavljeno je obilježavanje 30. godišnjice od zločina na zvorničkim Bošnjacima.

Oronuli i ruševni objekat nekadašnjeg Doma kulture u mjestu Pilica, bio je mjesto zatočenja više od 670 Bošnjaka odvedenih sa Bijelog Potoka 1.juna 1992. godine, koji su prvo bili zatočeni u TŠC u Karakaju, odakle su i dovedeni u Pilicu.

Iz Doma kulture u Pilici, prema riječima preživjelih svjedoka, vođeni su na strijeljanje u “Gerinu klaonicu” u Karakaj.

U objektu koji se može urušiti svaki dan, a u kojem su pored Zvorničana 1992.godine bili zatočeni i ubijani i muškarci iz Srebrenice 1995.godine, položeno je cvijeće i proučena je fatiha za duše šehida.

Nakon posjete Domu kulture u Pilici, u džamiji u Klisi upriličena je “Klišanska noć straha i neizvjesnosti”, koja se obilježava u znak sjećanja na noć koja je predhodila Bijelom Potoku i odvođenju više od 670 Bošnjaka. Tog dana, prema svjedočenju preživjelih, u Klisi se nalazilo svo stanovništvo iz susjednih sela. Bila je to noć, u kojoj su s pravom strahovali šta će se dogoditi nakon nje.

Dan poslije, svi su dovedeni na Bijeli Potok, muškarci su na kamionima odveženi prema Zvorniku, a djeca i žene prema Memićima.

U emotivnom obraćanju, tada golobradi mladić i svjedok tih dešavanja, a danas imam u Klisi, Senajid ef.Alić, ispričao je svoju priču.

Prigodan program izvele su i članice VIS “Merak” Sapna.

Zajedno sa porodicama, Dom kulture u Pilici i Klisu posjetio je i potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić.

Inače, sutra u 9 bit će upriličen tradicionalni “Marš smrti” iz Klise prema Bijelom Potoku.

Nakon Bijelog Potoka planiran je posjeta Tehničkom srednjoškolskom centru u Karakaju.

Kolektivna dženaza bit će klanjana sutra nakon podne namaza u šehidskom mezarju Memići, a ovog puta bit će ukopana tijela tri osobe.

Najnovije

spot_img