SDA između šest kandidata bira novog premijera Tuzlanskog kantona

Preporučujemo

Unutarstranačke organizacije Stranke demokratske akcije (SDA) izvršile su predlaganje mandatara za sastav nove Vlade Tuzlanskog kantona, a prema informacijama kojima raspolaže Klix.ba riječ je o šest osoba.

Skupštinsku većinu u Tuzlanskom kantonu nakon Općih izbora čine četiri stranke, a najviše zastupnika ima SDA i to njih ukupno 15, a nakon što su im prešla i dva preletača iz PDA.

Kao izbornim pobjednicima u Tuzlanskom kantonu, ali i činjenici da su pokretači procesa formiranja vlasti, SDA-u je pripala pozicija kantonalnog premijera.

Unutarstranačko predlaganje mogućih mandatara za sastav nove Kantonalne vlade je završeno, a prema informacijama koje su nezvanično potvrđene za Klix.ba, u opticaju je šest imena.

Konačnu odluku o izboru jednog mandatara će donijeti Kantonalni odbor SDA na sjednici koja bi trebala biti održana za nekoliko dana.

Organizacija SDA iz Lukavca predložila je da svoj posao na čelu Vlade TK nastavi aktuelni premijer Irfan Halilagić, uz obrazloženje da je saziv vlade na čijem se čelu trenutno nalazi za sedam mjeseci djelovanja ispunio 18 mjera, koliko ih je i bilo zacrtano.

Za razliku od Lukavca, SDA u Živinicama ima dva kandidata i to bivšeg načelnika te općine Asima Aljića te Begana Muhića, koji se nalazi na funkciji generalnog konzula Bosne i Hercegovine u Republici Njemačkoj. Inače, Muhićevo ime se spominjalo i početkom ove godine, kada je SDA formirala vlast.

Općinski odbor SDA Banovići predložio je da aktuelna ministrica pravosuđa i uprave TK Senada Dizdarević bude mandatarka za sastav nove Vlade TK, dok je gradačački ogranak stranke predložio da to bude Hajrudin Mehanović, koji trenutno obnaša funkciju kantonalnog ministra unutrašnjih poslova.

Svog kandidata imaju i u Srebreniku, a tamošnji odbor SDA na mjestu mandatara vidi Rijada Joldića, koji trenutno obavlja funkciju predsjednika Komisija za koncesije TK.

Pored SDA skupštinsku većinu u TK čine još i četiri zastupnika Demokratske fronte, jedan Socijaldemokrata BiH te dva iz Stranke za BiH.

(RTV GD/klix.ba)

Najnovije

spot_img