Sapna: Održana tribina “Značaj prevencije u borbi protiv karacinoma dojke” (FOTO)

Preporučujemo

“Značaj prevencije u borbi protiv karacinoma dojke” tema je tribine koja je sinoć održana u Sapni.

Gost predavač bila je doktorica Zumra Begić, specijalista ginekologije i akušertsva, magistrica medicine.

Puna općinska sala najbolje oslikava zainteresovanost žena sa područja općine Sapna za ovu temu, a uz njih su ovoj tribini prisustvovale i članice Udruženja “Ženo, majko, sestro” iz Kalesije.

Inače, mjesec oktobar je mjesec roza vrpce. To je mjesec kada razne organizacije i žene cijelog svijeta, pokušavaju ukazati na problem sve češćeg obolijevanja od raka dojke.

Broj oboljelih od raka dojke zadnjih godina ima trend rasta, te ova opaka bolest čini jednu četvrtinu svih malignih oboljenja kod žena u Bosni i Hercegovini. Najveći broj oboljelih žena je u dobi od 60 do 79 godina, zatim od 50 do 59 i od 65 do 69, a javlja se i u 20-im godinama.

Rak dojke je najčešći uzrok smrti žena od malignih bolesti i najčešći pojedinačni uzrok smrti žena u FBiH, iza moždanog udara i bolesti srca.

Doktorica Begić, pored ostalog, kazala je da brojevi pokazuju da se rak dojke kod velikog broja pacijenata otkriva kasno, u zadnjim stadijima, kada tretman vrlo često nije uspješan, te je iz ovog razloga i broj umrlih od ove bolesti tako visok.

“Bitno je da naglasimo da je ovo karcinom koji se može na vrijeme otkriti i vrlo uspješno liječiti ako se otkrije u prvim stadijima bolesti”, kazala je doktorica Zumra Begić.

Rano otkrivanje raka dojke može se postići na slijedeće načine: samopregled dojki, doktorski pregled, ultrazvučni pregled i mamografija.

Najadekvatniji raspored dijagnostičkih metoda je: od 20. godine samopregled, a od 35. godine i klinički pregled dojki jednom godišnje.

Prva mamografija 40. godini ili ranije kod rizičnih grupa (s porodičnom anamnezom raka dojke). Mamografiju treba ponavljati svake 2 godine, tj. svake godine od 50. godine života, a rizične grupe 5 godina prije pojave raka dojke kod srodnika.

Organizator sinoćnje tribine u Sapni je Općinska organizacija Žene SDA Sapna.

Najnovije

spot_img