Sanitarna inspekcija zabranila uvoz mandarina iz Hrvatske

Preporučujemo

Federalna sanitarna inspekcija na Graničnom prijelazu/mjestu carinjenja (GP/MC) Bijača je 23. studenoga, zbog prisustva pesticida klorpirifos (chlorpyrifos), zabranila uvoz pošiljke dvije tone mandarina porijeklom iz Hrvatske, izvijestili su danas iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP).  

Kako navode, upotreba navedenog pesticida zabranjena je u poljoprivrednoj proizvodnji u Bosni i Hercegovini, kao i u zemljama Europske unije.

“U postupku inspekcijskog nadzora nad uvozom životnih namirnica i hrane čije se carinjenje vrši na GP/MC Bijača, uzeti su uzorci čijom je laboratorijskom analizom utvrđena nedozvoljena količina pesticida klorpirifos (chlorpyrifos), što je u suprotnosti s Pravilnikom o maksimalnim nivoima ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog porijekla (“Službeni glasnik BiH”, broj: 48/21), te članom 8. Zakona o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opšte upotrebe (“Službeni list SFRJ”, broj: 53/1991) i članovima 12. i 20. Zakona o hrani (Službeni glasnik BiH 50/04)”, navodi se u saopćenju.

Shodno tome, a u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj ispravnosti životnih namirnica i predmeta opće upotrebe, uvoz kontrolirane pošiljke ukupne težine dvije tone je zabranjen te je naređeno njeno uništavanje na propisan način, pojašnjavaju iz FUZIP-a.   

Sektor granične inspekcije Federalne uprave za inspekcijske poslove nastavlja pojačane nadzore nad uvozom mandarina u BiH putem graničnih prijelaza na području Federacije BiH, u skladu s preporukom Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine od 9. studenoga ove godine.

(RTV GD/Fena)

Najnovije

spot_img