Salkić: U Republici Srpskoj se najviše krše prava Bošnjaka na jezik i...

Salkić: U Republici Srpskoj se najviše krše prava Bošnjaka na jezik i zaposlenje

59
0
PODIJELI

Sa žaljenjem moramo konstatovati da se u jednom dijelu Bosne i Hercegovine, u entitetu RS i danas krše osnovna ljudska prava, upozorio je potpredsjednik tog entiteta Ramiz Salkić.

“U tom entitetu se ne poštuju ustavne odredbe da Bošnjaci imaju pravo na jezik i pravo obrazovanja na maternjem jeziku. Bošnjacima se nameće naziv jezika koji oni ne govore, niti ga prihvaćaju”, rekao je Salkić za Fenu.

Podsjetio je i na stav OSCE-a, po kojem ta međunarodna organizacija smatra da zabrana bosanskog jezika predstavlja “diskriminaciju i kršenje međunarodnog prava”.

“Istovremeno, krši se pravo na zastupljenost u institucijama, kako je to propisano ustavom tog bh. entiteta”, ukazao je Salkić.

Time se, ističe, na indirektan način velikom broju građana Bošnjaka uskraćuje pravo na zaposlenje, egzistenciju i opstanak na ovim prostorima.

Kaže da su samo dva, u javnosti najviše eksponirana oblika kršenja ljudskih prava.

“Postoje još mnogi drugi oblici kršenja ljudskih prava na različitim nivoima”, dodao je.

U povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, koji se obilježava 10. decembra, Salkić je još jednom pozvao vlasti u entitetu RS da, kako je naveo, prekinu sistemsku diskriminaciju Bošnjaka, te da se zajedno gradi zemlja ravnopravnih građana na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.