Salkić: RS nije, niti će ikada biti srpska država

Preporučujemo

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS reagovao je danas na antiustavno djelovanje Milorada Dodika. Salkić je nakon odavanja počasti ubijenim civilima Bratunca i polaganja cvijeća na šehidskom mezarju Memorijalnog centra Veljaci, kazao kako je ideologija zla preživjela i da se mora nastaviti borba protiv nje demokratskim sredstavima.

-Ovi mezari su najvjerniji svjedoci zločinačke ideologije Slobodana Miloševića, koju su u Bosni i Hercegovini proveli ratni zločinci Radovan Karadžić, Ratko Mladić i njihovi saradnici. Međunardni tribunal za ratne zločine dokazao je provođenje udruženog zločinačkog poduhvata, dokazao je genocid, a desetine sljedbenika te ideologije osuđene su za najstravičnije zločine u povijesti. Da bi se provelo etničko čišćenje i načinila ekskluzivno srpska teritorija provedena je krvava agresija na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu. Civilizirani svijet treba biti zabrinut zbog jačanja ideologije zla u bh. entitetu RS, kroz slavljenje ratnih zločinaca, negiranje Genocida i pravosnažnih sudskih presuda, kroz „suptilno“ provođenje etničkog čišćenja kršenjem Ustava, koji garantuje ravnopravnost, na temelju konstitutivnosti, ali i međunarodnih konvencija o ljudskim pravima, kazao je potpredsjednik Salkić.

Govoreći o obilježavanju 9. januara kao Dana bh. entiteta RS on je istakao kako Bošnjaci ne mogu prihvatiti taj dan za svoj praznik, ali da se treba dogovoriti o datumu koji ne bi vrijeđao osjećaje žrtava. Na upit novinara da prokomentira izjavu Milorada Dodika da je bh. entitet RS srpska država, on je kazao:

-Milorad Dodik očigledno već duže vrijeme ne živi u realnom svijetu i prilično je opasno takvu osobu pustiti da se bavi ozbiljnim stvarima koje mogu ugroziti živote ljudi. Država Bosna i Hercegovina je jedinstvena, cjelovita i međunarodno priznata, a u okviru nje postoje administrativne jedinice, dva entiteta i Brčko Distrikt. To je činjenica – sve ostalo su podmetanja, insinuacije, laži, ili nerealne želje. Jasno je da je u ovom trenutku dio Bosne i Hercegovine, koji je danas administrativna jedinica – entitet RS, većinski srpski. Hajde da se podsjetimo kako je došlo do toga. Agresijom, Genocidom, etničkim čišćenjem, logorima… Tako je napravljen etnički čist prostor. Ali to ne znači da je to srpska država. Na svakoj stopi Bosne i Hercegovine Bošnjaci su svoji na svome. Tu je naša zemlja, neši mezari, tu je naša budućnost!!! Na području bh. entiteta RS živi 200.000 Bošnjaka. Mi smo odlučni da na tom prostoru gradimo budućnost, da gradimo miroljubivu koegzistenciju, ali nećemo dopustiti da nas neko istjeruje, otima zemljište, uskraćuje prava… Prošla su ta vremena, Milorad Dodik to zna. Bosna i Hercegovina je zemlja gdje imaju i uvijek će imati ista prava i Srbi, ali poručujem Miloradu Dodiku da ni jedan pedalj ove zemlje nikada neće biti srpska država. To je Bosna i Hercegovina, zemlja svih njenih naroda i građana.

Svjedoci smo naglog jačanja tih krvavih ideologija, koje nažalost u Bosni i Hercegovini još uvijek nisu poražene. Također, svjesni smo da te snage sistematski, čak sa zvaničnih nivoa, ruše državni poredak, ruše Ustav, ruše Sud i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, jer svima je jasno, kada se u Bosni i Hercegovini uspostavi vladavina zakona, poštivanje ljudskih prava i sloboda, tada će ta velikosrpska ideja biti i poražena. Ta ideja ne korespondira sa slobodnom mišlju demokratske Evrope, ne korespondira sa postulatima religije, ona je potpuno anticivilizacijska. Na svu sreću njihovo vrijeme curi. Nažalost sporo, ali je neupitno da prolazi. Oni su toga svjesni i zato su nervozni, zaključio je potpredsjednik Ramiz Salkić.

Najnovije

spot_img