Donesena “Potočarska deklaracija”

Preporučujemo

Učesnici konferencije “Ostvarivanje prava i zaštita građanskih sloboda povratničke zajednice na području entiteta Republika Srpska” održane danas u Memorijalnom centru Potočari donijeli su “Potočarsku deklaraciju”.

“Potočarska deklaracija je poruka predstavnika preživjelih žrtava genocida, porodica žrtava genocida, povratnika, izbjeglih i raseljenih lica sa područja entiteta RS, boraca i veterana, te svih aktivista i zagovornika demokratizacije, slobode i ravnopravnosti građana BiH na cijelom njenom teritoriju. S tim u vezi, Potočarska deklaracija je upozorenje da se građani nesrpske nacionalnosti, a prije svega Bošnjaci, nalaze pred potpunim nestankom na području entiteta RS – isključuju se iz procesa donošenja odluka, njima su zatvorena vrata zapošljavanja u institucijama, aktivno se ohrabruje njihov odlazak i ograničavaju im se temeljna ljudska prava i građanske slobode”, stoji u tekstu Potočarske deklaracije koju možete pročitati u nastavku.

Organizatori su Pokreti “Odgovor” i “Majke enklava Srebrenica i Žepa”, Udruženje “Srebreničke majke”, Udruženje “Žene Srebrenice”, “Organizacija porodica šehida i poginulih boraca Srebrenice”.

Inicijator okupljanja, Ćamil Duraković, kazao je za N1 da je današnja konferencija apel probosanskom političkom bloku, da se riješe ključni problemi Bošnjaka entiteta Republika Srpska. Ibrahim Hadžibajrić, prvi čovjek Nezavisne bosanskohercegovačke liste i načelnik sarajevske Opštine Stari Grad, istaknuo je da okupljanje nema toliko veze sa obilježavanjem 9. januara kao Dana RS, već političkom situacijom. Pozvao je sve lidere da se nađe “rješenje za izbore u oktobru”.

Najnovije

spot_img