Salkić: Mjesec ramazana dočekujemo u najvećem iskušenju u proteklih 25 godina

Preporučujemo

Potpredsjednik Republike Srpske  Ramiz Salkić ukazao je danas da muslimani u domovini i svijetu najodabraniji mjesec, ramazan, dočekuju u najvećem iskušenju u proteklih 25 godina, zbog situacije izazvane globalnom pandemijom koronavirusa.

Uprkos svemu, dodao je da se iskreno nada da muslimanski vjernici, mjesec milosti i oprosta, u kome je noć Lejletul-kadr, koja je vrednija od hiljadu mjeseci, dočekuju u zadovoljstvu i sreći, zajedno sa svojim najmilijima.

Salkić je u prigodnoj čestitki u povodu nastupajućeg mjeseca ramazana muslimanskim vjernicima u Bosni i Hercegovini i inostranstvu istakao da živimo u vremenu kada, nažalost, taj najblagoslovljeniji mjesec u godini, dočekuju u potpuno drugačijem ambijentu.

– Vjerski život, namazi u džematu koji imaju posebnu vrijednost i nagradu, zajednički iftari, ali i druge vjerske aktivnosti koje upotpunjuju ramazan, bit će svedene na minimum. Mnogi naši građani u inostranstvu prvi put nakon četvrt vijeka, neće moći ramazanske dane provoditi u domovini i na svojim ognjištima – ukazao je on.

To dodatno iskušenje, kako je naglasio, jedinstvena je prilika u ramazanu da učinimo mnogo dobra za sebe, svoju porodicu i druge ljude.

-Iskoristimo mjesec posta i odricanja za vlastito preispitivanje, izvucimo pouke, i kao nikada ranije, posvetimo se svojim porodicama i rodbini. Naše zadovoljstvo tokom mubarek ramazana neka bude veće, a tom nas islam i Poslanik uče, tako što nećemo zaboraviti one kojima je pomoć najpotrebnija, posebno porodice šehida, ljude koji su se vratili na svoja ognjišta, ali i one koji su u proteklom periodu ostali bez posla. Mi to činimo tokom cijele godine, ali posebnu solidarnost iskažimo u najodabranijem mjesecu – naveo je Salkić.

Iako smo suočeni sa velikim izazovima, ovo su mjeseci kada se, kaže, sjećamo šehida i žrtava teških zločina širom domovine.

-Njih nikada, uprkos svemu, ne smijemo zaboraviti. U skladu sa preporukama i naredbama nadležnih, obilježimo svaku godišnjicu teških zločina i sjetimo se naših najmilijih.

Najiskrenije želim da nam svima ovaj ramazan donese najveće blagodati, uz očekivanje da nakon ramazana i ovog velikog iskušenja, budemo bolji ljudi, više jedinstveni i oslonjeni jedni na druge, stvarajući temelje za zdravije društvo, u kojem će naše najveće vrijednosti biti više cijenjene i poštovane. To je najbolji put za nas i za našu domovinu – naglasio je.

Uz iskrenu nadu da ćemo Ramazanski bajram zajedno dočekati u dobrom zdravlju i ispunjenim džamijama kao nikada ranije, svim muslimanima u Bosni i Hercegovini i inostranstvu, Ramazan Šerif Mubarek Olsun, kaže  se u čestitki potpredsjednika Salkića.

Najnovije

spot_img