Salkić: Malešević će ostati upamćen kao ministar koji sprovodi politiku diskriminacije

Preporučujemo

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić izjavio da vlast u RS-u nastavlja provoditi diskriminaciju nad bošnjačkom djecom, čime ih želi potpuno isključiti iz obrazovnog procesa u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

Reagujući na izjave ministra provjete i kulture RS-a Dane Malešević, da u obrazovnom sistemu tog bh. entiteta „nema segregacije“, niti „razdvajanja djece po nacionalnoj pripadnosti“, Salkić je naveo da Malešević ne govori istinu, te da entitetska vlast upravo radi suprotno.

“Malešević će ostati upamćen kao ministar, koji u 21. stoljeću provodi politiku diskriminacije nad djecom”, saopćeno je iz Kabineta entitetskog potpredsjednika.

Tu politiku, koja zabranjuje bosanski jezik, ali i druga prava bošnjačkoj djeci u bh. entitetu RS, dodao je Salkić, osuđuje cijeli civilizirani svijet. O tome, podsjetio je, svjedoče brojna reagovanja domaćih i međunarodnih institucija i organizacija, koja se bave pravima djece.

Salkić je također podsjetio da je u pismu, kojeg je na njegovu adresu 29. januara uputio Bruce G. Berton, šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, navedeno da zabrana bosanskog jezika predstavlja „diskriminaciju i kršenje međunarodnog prava“.

“O tome kako u bh. entitetu RS nema segregacije, najbolje govore alternativne škole u Vrbanjcima i Konjević Polju, ali i bojkotovanje nastave u Liplju kod Zvornika. Da poštuje bilo kakva prava djece, da ne razdvaja učenike po nacionalnoj osnovi, ministar Malešević bi se bar udostojio i posjetio učenike u ovim sredinama i saslušao njihove probleme. Osim nezapamćene diskriminacije koju provode, ministra i entitetsku vlast ne zanima ni kako bošnjačka djeca dolaze do škole i imaju li osnovne uslove za rad”, tvrdi Salkić.

Smatra da je obrazovni sistem u bh. entitetu RS „izvor segregacije, diskriminacije i međunacionalnih podjela, te da takva praksa mora prestati za dobrobit svih građana i budućih generacija koje dolaze“.

“Ukoliko težimo ka evropskim standardima, Malešević i vlast koju predstavlja moraju uvažavati prava svih građana u bh. entitetu RS, a ne na ovakav način predstavljati lažnu sliku o stanju u jednom dijelu Bosne i Hercegovine”, kazao je Salkić.

Najnovije

spot_img