Identifikovano osam Bošnjaka iz Hemlijaša, među njima otac i sin

Preporučujemo

U Komemorativnom centru u Tuzli identificirano je osam žrtava bošnjačke nacionalnosti koje su ekshumirane u oktobru 2016. godine iz masovne grobnice Hemlijaši na području Kalesije.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Lejla Čengić kazala je Feni da su posmrtni ostaci svih identificiranih žrtava pronađeni na zgarištu štale u mjestu Hemlijaši.

Prema informacijama Instituta za nestale osobe BiH, u maju 1992. godine na ovom mjestu ubijeno je i spaljeno osam žrtava bošnjačke nacionalnosti.

“Prilikom ekshumacije pronađen je veći broj spaljenih kostiju, dosta čahura i dijelovi spaljene odjeće. Lokalitet je bio miniran, a nakon deminiranja izvršena je ekshumacija”, navela je Čengić.

Po njenim riječima, dijelovi skeleta ubijenih žrtava izmješteni su s primarne lokacije, odnosno iz spaljene štale u mezarje u mjestu Hemlijaši.

Čengić navodi da je 24. oktobra 2016. godine izvršena ekshumacija posmrtnih ostataka iz spaljene štale i iz mezarja u Hemlijašima. Dakle iz primarne i sekundarne grobnice ekshumiran je veći broj spaljenih kostiju.

“Nakon uzetih koštanih uzoraka i izvršene DNK analize utvrđen je identitet osam žrtava. Među identificiranim žrtvama njih pet je iz porodice Vildić”, kazala je Čengić.

Identificirani su otac i sin Vildić, Ibrahim ubijen u 57. godini i njegov sin Pašan koji je imao 26 godina kada je ubijen. Takođe, identificiran je i Ibrahimov brat Mujo Vildić koji je imao 43 godine.

Najstarija žrtva koje je pronađena u ovoj masovnoj grobnici je Mustafa Kuduzović koji imao 67 godina kada je ubijen.

Identitet žrtava utvrđen je na temelju DNK analize, a zvanično identitet su potvrdili i članovi njihovih obitelji.

Identificirani su:
1. Pašan (Ibrahim) Vildić, rođen 1966. godine;

2. Ibrahim (Salkan) Vildić, rođen 1935. godine;

3. Mujo (Salkon) Vildić, rođen 1939. godine;

4. Mustafa (Hrusto) Vildić, rođen 1946. godine;

5. Smajil (Alija) Vildić, rođen 1940. godine;

6. Nedžib (Osman) Zulić, rođen 1934.godine;

7. Ibrahim (Emin) Turkić rođen 1930. godine;

8. Mustafa (Kadro) Kuduzović, rođen 1925. godine.
Inače, ekshumacije su obavljene 24.10. 2016. godine, pod rukovodstvom doktora Rifata Kešetovića, specijaliste sudske medicine.

Ekshumacije su obavljene na dva lokaliteta po naredbi državnog Tužilaštva, čiji su se predstavnici, zajedno sa članovima Instituta za nestale osobe i poznatim istražiteljem Muratom Hurtićem, tada nalazili u Hemlijašima.

Najprije, istražitelji su ekshumirali ostatke iz štale, koja je pretvorena u zgarište i koja se nalazi u šumi, okružena minskim poljem. Naime, demineri su deminirali samo dio šume gdje se nalazila štala, kako bi se moglo doći do ovog lokaliteta. Nakon nekoliko sati rada, u ruševinama štale, pronađeni su spaljeni dijelovi skeletnih ostataka, dijelovi odjeće, ali i čahure i zrna.

Upravo na ovom mjestu, u maju 1992. godine, grupa od osam Bošnjaka iz Hemlijaša, uglavnom članova familije Vildić, najvjerovatnije je prvo strijeljana, a potom i zapaljena u štali. Nakon zločina, tamošnji stanovnici su pokupili dio skeletnih ostataka, te ih zajedno ukopali na lokalnom mezarju.

Zbog toga su istražitelji ekshumacije nastavili i na mezarju, gdje su otvorili zajedničku grobnicu, u kojoj su također pronađeni spaljeni posmrtni ostaci.

Inače, zločin u Hemlijašima se dogodio tokom etničkog čišćenja ovog kraja. Nakon pada Zvornika u aprilu, u maju je uslijedio napad na mjesta koja se danas nalaze u sastavu opštine Osmaci, a potom i na naselja koja danas pripadaju Kalesiji.

-Prema nekim svjedočenjima, kada su Srbi stigli u selo, naši su ih častili, davali su im i med. Muškarce koje su zarobili, odeveli su dole u štalu, koja je u vlasništvu jednog Srbina iz susjednog sela. Tu su ih zapalili. Nakon što se vatra ugasila, neki su još bili živi, a oni su otišli i donijeli klasuru i ponovo zapalili – ispričala nam je jedna stanovnica Hemlijaša.

Za zločin u Hemlijašima niko nije odgovarao. Mještani smatraju da su, između ostalih, za ovaj zločin odgovorni vojnici iz Osmaka. Njihova imena su poznata pravosudnim organima, ali procesuiranja zbog ovog monstruoznog zločina još uvijek nije bilo.

Svjedočenje dječaka

Nedugo nakon ovog zločina, zabilježeno je i svjedočenje dječaka Džemala Vildića. On je ispričao da je njegov otac uhvaćen u selu “kada su naišli četnici”.

-Kada su oni naišli bilo je našeg naroda. Onda su ih pohvatali i odveli u štalu. Kada je moj otac išao s njima, u jednog čovjeka su našli pištolj. Udarali su ga kundakom od mitraljeza i oštetili su mu jedno rebro. Sutradan su ih odveli u štalu. Nama su javili da su ih odveli u razmjenu. Sutradan je javljeno da su ubijeni, strijeljani i zapaljeni u štali – ispričao je on.

(RTV Glas Drine/bportal.ba)

Najnovije

spot_img