Premijer Slovenije najavio “veće otvaranje” nakon 1. maja pod jednim uslovom

Preporučujemo

Slovenski premijer Janez Janša najavio je mogućnost otvaranja ekonomije i obnovu društvenog života za dvije sedmice uz uslov nastavka pada epidemije i uspostave mehanizma za nadzor kretanja osoba u karantinu, odnosno samoizolaciji.

“Na prijelomnici smo jer smo epidemiju većinom obuzdali, iako je virus još među nama i broj mrtvih nažalost raste. No, dosadašnji uspjesi nam omogućuju postupno olakšavanje nekih restrikcija”, naveo je Janša u svojoj videoporuci koju je objavila slovenska vlada.

Otvaranje nekih dijelova privrede i druge smanjene restrikcije početkom ove sedmice predstavljaju razuman rizik, a ako se pokaže da se epidemija i dalje kontrolira, ukidanje restriktivnih mjera moglo bi slijediti za dvije sedmice.

Razmjere ponovnog otvaranja ekonomskog i društvenog života u Sloveniji Janša je najavio nakon analize kroz “10-14 dana”.

Temelj za takvu odluku bit će serološka testiranja na nacionalnom nivou ove sedmice, ali i odluka o tome kako kontrolirati osobe u samoizolaciji kako epidemija opet ne bi uzela maha.

Iduće ublažavanje ograničenja treba očekivati “nakon prvomajskih praznika”, pod uslovom da rezultati testiranja na Covid-19 na nacionalnom uzorku započeti u ponedjeljak budu pozitivni, poručio je Janša.

U poruci građanima ustvrdio je da je Slovenija pod njegovom vladom opet postala primjer države “dobre prakse” u suočavanju sa zdravstvenim i ekonomskim posljedicama epidemije.

Požalio se da mu opozicija pri tome “baca klipove pod noge” iako su restriktivne mjere bile opravdane i učinkovite.

Osvrnuo se i na zakonske pakete kojima je ekonomiji i građanima omogućeno da za vrijeme epidemije izdrže ono najteže.

“Napravit ćemo sve u našoj moći da budemo sposobni iz ovoga izaći bez prevelikih šokova za blagostanje Slovenije, a znamo da će nam se nakon pobjede nad koronavirusom ponuditi nove šanse. Naše nekadašnje prednosti u krizi su postale naša slabost, no Sloveniju će ova kriza pogoditi manje od drugih, a od nas zavisi koliko ćemo nove prednosti znati iskoristiti”, ocijenio je Janša u videoporuci građanima, prenosi Hina.

Slovenija je od početka pandemije registrovala 1.344 slučaja zaraze. Od tog broja oporavilo se 197 osoba, dok je 77 preminulo.

Najnovije

spot_img