Rade Gujić: Vriska žena i smijeh vojnika

Preporučujemo

Na suđenju za zločine počinjene na području Zvornika, svjedoci Tužilaštva Bosne i Hercegovine govorili su o zatvaranju mještana u Liplju u maju 1992., kao i o premlaćivaju, mrtvima koje su vidjeli, te raščupanim i uplakanim ženama.

Izet Salihović je kazao da su njega, suprugu i dvoje djece oko 25. maja 1992. iz kuće odveli “Bijeli orlovi” i da je tada vidio Ljubišu i Dragišu Dragića, koji su bili iz Snagova. Svjedok je rekao da je sa oko 280 mještana zatvoren u Đuzinu kuću.

“Počeli su izvoditi žene i cure naveče… Kad se vrate, ili padaju u nesvijest ili plaču… Dođu nekad i raščupane i poderane”, prisjetio se Salihović.

Vojnici su, kako je kazao, tražili od civila zlato i novac, kao i oružje. Ispričao je kako su njega jednom izveli i pitali ga za novac njegove strine Paše, čiji je suprug radio u Njemačkoj.

“Toliko su me izudarali da ja nisam mogao da ustanem”, rekao je svjedok.

Dodao je da su mu tada prijetili da će mu silovati 11-godišnju kćerku, a u drugoj prilici su mu govorili da će mu zaklati kćerku, kao i sina, koji je imao devet godina.

“To veče kad nisam poludio, neću nikada”, kazao je Salihović.

On je rekao da su neki mještani odvođeni, a da je neke kasnije vidio mrtve ili je čuo da su ubijeni.

Ispričao je da su se “naši” iz šume organizovali i oslobodili ih nakon devet dana, a dok su izlazili iz kuće, na njih su pucali srpski vojnici i tada su usmrćena četiri civila, a nekoliko ranjenih kasnije je podleglo. Prema njegovim riječima, od mještana zatvorenih u Liplju smrtno je stradalo njih ukupno 24.

On je svjedočio na suđenju Radetu Grujiću, koji je optužen da je, u svojstvu pripadnika čete “Snagovo” TO-a Zvornik, silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u Liplju, gdje se nalazio zatočen veliki broj civila bošnjačke nacionalnosti.

Na pitanja Odbrane, Salihović je kazao da su žene vođene i u Ibrahimovu kuću i vraćane, a da je vidio kad su izvođene jer su bila otvorena vrata soba.

Braniocu Radivoju Lazareviću potvrdio je da je dio ljudi koji su ih oslobodili iz kuće bio naoružan lovačkim puškama, karabinima i sjekiricama, te da su pucali.

Sadeta Salihović ispričala je kako je sa dvije kćerke zatvorena u Đuzinu kuću u zaseoku Sultanovići. Navela je da su je odveli u njenu kuću, koja se nalazila pored Đuzine, u kojoj je bilo puno vojske. Rekla je da su joj dali da prišiva oznake na rukave, kao i da je pravila pogače.

Svjedokinja je izjavila kako su tražili pare i prijetili joj da će biti ubijena, te kako im je predala zlatnu burmu, dok su sa njene djece skinuli lančić i minđuše.

On je kazala da su u njenu kuću dovođene mlađe žene i odvođene u sobe.

“One izađu iz sobe raščupane, plaču… Čujem tamo da vrište, oni se smiju”, rekla je Salihović.

Potvrdila je da je među ženama bila i svjedokinja A-3, koju su najviše dovodili.

Svjedokinja je kazala da je njena kćerka, koja je imala 16 godina, uspjela da pobjegne iz zatočeništva, a da su nju nakon toga tukli i zlostavljali. Rekla je da su i drugi zatvoreni civili premlaćivani, a da su neki ubijeni.

Braniocu Lazareviću je kazala da oni koji su ih oslobodili nisu imali oružje, jer su ga prethodno predali, a da su došli sa kamenjem.

Suđenje se nastavlja 15. maja.

(RTV GD/Detektor)

Najnovije

spot_img