Bratunac: Šest bošnjačkih žrtava ukopano u mezarju Veljaci

Preporučujemo

Na bratunačkom šehidskom mezarju Veljaci danas je klanjana 17. kolektivna dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka šest žrtava bošnjačke nacionalnosti, koji su ubijeni na ovom području u proljeće 1992. godine.

Najmlađa žrtva koja je danas pronašla svoj vječni smiraj je Amira Paraganlija, koja je ubijena u sedmoj godini života, a u kabure pored nje spušteni su njena majka Safija Paraganlija (31) i nena Rukija Paragajlija (67). Dženaza je klanjana i Aliji Hodžiću, Sabaheti Hasanović i Šaćiru Muminoviću.

Dženazu-namaz je predvodio Enes ef. Ljevaković, zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH.

Dženazi su, osim članova porodica i prijatelja, prisustvovali domaći predstavnici vlasti, delegacija OHR-a, ali i američki ambasador u BiH Majkl Marfi koji je istakao da se mora nastaviti raditi na pronalasku nestalih i kažnjavanju odgovornih za ratne zločine.

“Moramo nastaviti aktivno raditi na pronalasku nestalih lica, ali i tražiti pravdu u smislu procesuiranja onih koji su počinioci ovih zločina. To je upravo onakva vrsta pomirenja koja je potrebna Bosni i Hercegovini kako bi nastavila graditi svoju demokratiju i kako bi mogla da se razvija kako zaslužuje”, rekao je Marfi.

U Bratuncu je otkriveno najviše grobnica u Bosni i Hercegovini, a do sada je u mezarju Veljaci vječni smiraj pronašlo više od 300 žrtava zločina koji su počinili pripadnici policije i Vojske RS i susjedne Srbije.

Bratunčani tragaju za još oko 200 nestalih.

Najnovije

spot_img