Racija u Njemačkoj, među uhapšenima i državljanin BiH

Preporučujemo

U jednoj od najvećih racija u historiji njemačke pokrajine Sjeverna Rajna Vestfalija razbijena je organizirana kriminalna mreža koja se bavila ilegalnim poslovima sa građevinskim firmama. Među uhapšenima, ima i osoba iz Srbije i BiH, prenosi DW.

Oko 1.100 pripadnika policije, specijalnih jedinica, kao i predstavnika njemačke carine razbili su u utorak ogromnu kriminalnu mrežu u najmnogoljudnijoj njemačkoj pokrajini Sjevernoj Rajni Vestfaliji.

U akciji, koju mediji opisuju kao “megaraciju”, pretreseno je više od 140 stanova, kuća i poslovnih prostora u 31 gradu, između ostalog u Dizburgu, Dizeldorfu, Morsu, Monhajmu, Menhengladbahu i Leverkuzenu.

Uhapšeno je osam ljudi, šest muškaraca i dvije žene, za koje se vjeruje da su glavni organizatori kriminalne mreže.

– Oni su optuženi za formiranje čitave mreže lažnih kompanija koje su izdavale lažne račune za više stotina građevinskih firmi u Sjevernoj Rajni Vestfaliji – izjavio je Armin Rolfink, predstavnik njemačke carine.

Među uhapšenima, starosti između 31 i 72 godine, su dva državljana Njemačke, dva Srbije (40 i 56 godina), jedan iz Izraela, jedan iz Bosne i Hercegovine (52 godine) i još jedna osoba čija nacionalnost za sada nije utvrđena.

Tužioci smatraju da su uhapšeni koristili mrežu kompanija kako bi građevinskim firmama omogućili da izbjegnu plaćanje poreza, odnosno doprinosa za socijalno osiguranje. Vjeruje se da je usluge te mreže koristilo oko 450 građevinskih firmi.

Koristeći lažne kompanije, uhapšeni su građevinskim firmama izdavali račune za poslove koji nikada nisu obavljeni. Građevinske firme su te račune plaćale, a zatim dobijale novac nazad, u gotovini, i njime isplaćivale radnike angažirane nacrno.

Uhapšeni bi za taj posao uzimali deset posto od građevinskih firmi, objasnio je Hajnc Mihael Horst, predstavnik istražnog tima.

Vjeruje se da je preko takvih lažnih računa prebačeno oko 48 miliona eura, a da je država, na ime neplaćenog poreza i socijalnih davanja za radnike nacrno, uskraćena za oko 35 miliona eura.

Specijalne jedinice

Tokom racija otkriveno je i oružje, između ostalog, dvije automatske puške, sjekire, noževi i jedan pištolj. Zaplijenjeno je također i nekoliko vozila, kao i 230.000 eura u gotovini.

U akciji koja je započela u ranim jutarnjim satima učestvovale su i specijalne njemačke jedinice GSG 9, s obzirom na to da su osumnjičeni ocienjeni kao “veoma opasni”.

Javni tužilac iz Vupertala Volf Tilman Baumert ocjenjuje da su razmjere ilegalne mreže, čiji je rad praćen od marta 2016. godine, zapanjujuće.

– Riječ je o vrhunskim, profesionalnim kriminalcima kojima, ako budu osuđeni, prijeti kazna i do deset godina zatvora – naveo je Baumert.

Najnovije

spot_img